{ "title": "Bacakta Tümör", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Bacakta-Tumor-62.jpg", "date": "21.01.2024 12:22:50", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Bacakta Tümör, Oturma, kalkma ve yürüme gibi oldukça önemli fonksiyonlara sahip olan bacak bölgesinde ortaya çıkacak olan tümör, normal tümörlere göre daha hızlı bir şekilde büyüme gösterir. Bacakta tümör iyi huylu olabileceği gibi aynı zamanda kötü huylu olarak da gelişebilir. İyi huylu bacakta tümör sadece bacakta bulunan kemikleri etkilerken kötü huylu bacak tümörü organlara da yayılabilir. Çoğunlukla büyüme çağında ortaya çıkan bacakta tümör zaman içerisinde birçok dokuya yayılabilir ve bu durumda sağlıklı olan dokularında zarar görmesine neden olabilir. İyi huylu tümör selim olarak adlandırılır ve hayati tehlike teşkil etmez. Kötü huylu tümörler ise habis tümörlerdir ve bu tümörlerin en yaygın olanı multipl miyelom olarak adlandırılan bir tümördür. En yaygın görülen kemik kanseri arasında yer alan bu tümör çoğunlukla 50-70 yaşları arasında olan kişilerde ortaya çıkar.

Bacakta tümör nedenleri, bacak kemiğinde meydana gelen değişim bozukluğundan dolayı ortaya çıkan bacakta tümör, çoğunlukla çocukluk yaşlarında gelişir ve genellikle de tesadüf sonucu fark edilen bir durumdur. Bacakta tümör ergenlik döneminde boyu hızlı bir şekilde uzayan çocuklarda daha sık görülür. Ancak neden bu dönemde geliştiği tam olarak bilinmez.

Bacakta tümör belirtileri, bacak kemiğinde hissedilen ağrılar ağrı kesici ilaçlar ile azalmıyor ve zaman ilerledikçe bu ağrıların şiddeti artıyorsa, bu durum bacakta tümör belirtisi olabileceği için kesinlikle dikkate alınması gereken bir durumdur. Bacakta tümörde hissedilen bu ağrılar genellikle geceleri çok daha şiddetli bir hale gelir. Bacakta tümör aynı zamanda bacak bölgesinde şişlik ve kızarıklık gibi belirtiler gösterebileceği gibi, ağrıyan bölgede elle hissedilebilen kitle ya da sertlik gibi belirtiler de verebilir. Bacak kemik yapısında bozukluk ile anlaşılabilen bacakta tümör bunların yanı sıra aşırı halsizlik ve bitkinlik, ateş, iştahsızlık ve ciltte döküntü gibi birtakım belirtiler de gösterebilir.

Bacakta tümör tedavisi, hastanın şikâyetleri Uzman bir doktor tarafından dinlenip elle müdahale ile birtakım tetkikler yapılarak bacakta tümör tanısı konur. Tümörün boyutu, yeri ve eklemlerle ilişkisi araştırıldıktan sonra vakit kaybetmeden tedaviye başlanır. Çocuklarda ortaya çıkan iyi huylu olan bacakta tümör cerrahi gerektirmeden genellikle kendiliğinden yok olabilir. Çünkü tümörler zaman içerisinde kendi kendine küçülüp kaybolabilir. İyi huylu bacak tümörü tedavisinde hastanın düzenli olarak kontrol edilmesi oldukça önem taşır. Çünkü bazı iyi huylu bacakta tümörün kötü huylu tümöre dönüşme durumu olabileceği gibi aynı zamanda ilerleyerek bazı dokulara da yayılma gösterebilir. Bu durumda tümörün alınması gerekebilir. Ancak bacakta tümör kemikte kırılmaya yol açacak duruma geldiyse, vücuda zarar vererek kemiğin büyümesini etkiliyorsa, bacak yapısında eğrilik ya da kısalığa neden oluyorsa cerrahi operasyona başvurulabilir. Bacakta tümörün alınan parçası mikroskop ile incelenip kötü huylu olduğunun teşhis edildiği durumlarda ise bacakta tümör tümörün biyolojik yapısı ve evresine göre kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi olarak tedavi edilebilir. Kemoterapi çoğunlukla ameliyat öncesi veya sonrasında uygulanabilirken radyoterapi tedavisi, tek başına ya da diğer tedavi yöntemleri ile uygulanabilir. Bacakta tümör aynı zamanda cerrahi operasyon ile tümör ve tümör dokusunun yanında bulunan sağlam doku ile çıkarılabilir.
" } ] }