{ "title": "Beyin Tümörü Ameliyatı", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Beyin-Tumoru-Ameliyati-25.jpg", "date": "22.01.2024 01:08:34", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Beyin Tümörü Ameliyatı, Beyin tümörü tanısı hem hasta hem de yakını için oldukça zor bir süreçtir. Hasta bu dönemde hastalığı ile ilgili geniş bilgi sahibi olmak ister ve hastalık evresinde birçok sinir cerrahından durumu ile ilgili bilgi alarak doğru karar vermek ister. Ameliyata karar veren hasta doğru cerrahı seçene kadar ki süreçte, yakınlarında hastaya olan destekleri çok önemlidir.

Tanısı kesinleşen hasta, ameliyata karar verdikten sonra Beyin tümörü ameliyatı öncesi laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerini içeren tetkikler hazırlanır. Daha sonra anesteziyoloji bölümüne gidilir ve onay alınır. Onaydan sonra ameliyat öncesi ameliyat gününe hasta ve cerrah beraber karar verir. Daha sonra hasta ameliyat günü ya da bir gün öncesinde hastaneye yatarak ameliyat saatini bekler. Beyin tümöründe tedavi yöntemi, tümörün tipine, yerleşim yerine, tedavi sonuçlarının analizine göre değişebilir. Genel olarak tedavi yöntemleri cerrahi tedavi, ışın tedavisi ve kemoterapidir.

Beyin tümörü ameliyatı nasıl yapılır?

Bu işlem genel anestezi altında yapılır. Öncelikle beyin tümörü ameliyatı yapılacak bölgedeki saç kesilir. Ameliyat sırasında hasta başını oynatmaması için hasta başına çivili başlık takılır. Daha sonra ameliyat yapılacak bölge antiseptik solüsyonla silinir. Daha sonra o bölge steril cerrahi örtü ile örtülür. Diğer cerrahi donanımlarda hazır olduktan sonra ameliyata başlanır. Kafatasına önceden belirlenen oranda kesik atılır. Daha sonra cilt, cilt altı, galea ve periost denilen dokular kemik üzerinden sıyrılarak özel bir matkapla kafatasından planlanan büyüklükte kemik çıkarılır. Çıkarılan kemik parçası ameliyat sonrası yerine tekrar koyulmak üzere saklanır. Kemik çıkarıldıktan sonra karşımıza beyni çevreleyen zara ulaşılır.

Beyin tümörü ameliyatı mikroskop altında yapılır. Tümör belirlendiği yere göre en az riskli ve en az oranda beyin dokusuna zarar verecek şekilde beyin dokusuna ulaşılır. Bu noktadan sonra tümör uygun cerrahi yöntemle çıkarılır. Tümör çıkarıldıktan sonraki aşama çok önemlidir ve kanama olma ihtimali kontrol edilmelidir. Bu aşamadan sonra beyin zarı kapatılır ve çıkarılan kemik parçası yerine koyulur. Daha sonra kemiğin üzerini örten tabakalar kapatılarak ameliyat sonlandırılır.

Beyin tümörü ameliyatı sonrası

Beyin tümörü ameliyatı sonrası hasta anestezi bölümünün uyandırma ünitesine daha sonra yoğun bakıma alınır. Yoğun bakıma alınan hasta uyandıktan sonra ilk olarak hasta konuyu anlamaya çalışır. Hastanın bilinci sık aralıklarla kontrol edilir ve hasta sık aralıklarla ilk gece uyandırılır. Hasta ani hareketler yapmaması gerekir. Bilinci açık hasta yoğun bakımda ilk geceyi geçirdikten sonra, durumuna uygun beslenme reçetesi uygulanır. Hasta yürütür ve 1. Gün beyin tomografisi çekilir ve hasta kontrol edilir. Genel olarak hasta 2. Gün odasına alınır ve hasta 4 - 5 gün içinde taburcu edilir. Hasta eve gönderilirken bazı ilaçlar verilir.

" } ] }