{ "title": "Beyin Tümörü Genetik Mi", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Beyin-Tumoru-Genetik-Mi-62.jpg", "date": "19.01.2024 10:34:42", "author": "Damla Aygün", "article": [ { "article": "
Beyin Tümörü Genetik Mi, Tümörler kafatasının içinde büyür ve beyindeki sinirlere baskı yapar. Bulundukları ve baskı uyguladıkları bölgeye göre farklı belirtiler verir. Fakat kafatası içinde bulunan her tümör ilk olarak kafatasına basınç uygulayacağı için ilk belirtiler baş ağrısıdır. Tümör kötü huylu ise başka hastalıklara da yol açabilir kötü huylu tümörlerin yüzde 25'i ameliyat ile alınabileceği gibi iyi huylu olması şartıyla ışınla da alınabilir. Beyin tümörünün görülme yaşı bebeklerde dahil olmak üzere her dönem ve her yaş grubudur. Erken teşhisi ile çoğu hastanın hayatı kurtulabilir. Bilinen belirtiler arasında ilk sırada baş ağrısı ve epilepsi hastalığına benzer bayılmalar gelir diğer belirtiler ise kısmi felç durumları, artan kusmalar, günlük ihtiyaçları karşılayamama, kişilik bozukluğu sayılabilir. Ancak her baş ağrısı tümör belirtisi değildir tümörün neden olduğu baş ağrılarında ağrı genellikle sabah saatlerinde yaşanır uykudan baş ağrısıyla uyanmak daha önce şikâyeti olmayan ancak son dönemlerde artan baş ağrıları bu ağrılarla birlikte mide bulantısı ve kusma beyin tümörü olabileceğinin belirtisidir. İyi huylu ve kötü huylu beyin tümörleri olarak iki çeşidi vardır. İyi huylu tümörde ameliyat ile tümörlü kısım tamamen alınabilir ancak kötü huylu tümör türlerinde tümörün tamamının alınması hastanın hayatını riske atabilmektedir. Bu nedenle kötü huylu tümörlerin tamamının alınması risklidir.

Beyin Tümörü Genetik mi?

Gen denilen şey bireyin anne ve babadan aldığı kalıtımsal karaktere verilen isimdir. Genlerinde tümör riski taşıyan aileler nesilden nesle aktarılan beyin tümörünü görme açısından yüksek risklidir. Fil hastalığı gibi nadir görülen genetik hastalıklar varsa beyin zarı ya da beyin içindeki tümör oluşumuna neden olabilir. Yapılmış birçok test vardır testlerin sonuçlarına bakılacak olursa tümörün genetik yollarla oluşması çok muhtemel bir sonuçtur ancak bilinmelidir ki her tümör genlerle alakalı değildir. Tümörün oluşmasında başka nedenlerde vardır. Yaş faktörü, kimyasal maddelerle iç içe olmak, radyasyon gibi birçok nedene bağlı olarak da beyin tümörü oluşmaktadır.
" } ] }