{ "title": "Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Beyin-Tumoru-Nasil-Anlasilir-47.jpg", "date": "21.01.2024 14:05:12", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır, Vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşan doku veya bu dokunun kontrolsüz bir şekilde büyümesiyle tümörler oluşur. Yüzümüzde çıkan bir sivilce, deri altında meydana gelen şişlik veya bir yağ bezesi tümör olarak görülebilir. Bu oluşumların hepsi kanserli dokular denilemez, öldürücü olmayabilir. Lakin beyin, halk arasında da söylendiği gibi, insanoğlunun bilgisayarı ve emir komuta merkezidir. Orası bir karıştım mı, işler sarpa sarar.

Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır?

Beyin tümörü, yeni doğan bebekler dahil olmak üzere her yaş grubunda görülmektedir. Orta yaşın üstü, özellikle kanser hastalarının büyük bir kısmanda, kanserin farklı organlara yayılması ile beyinde tümör görülebilir. Her tümöre öldürücü olarak bakılamaz. Fakat beyin dokusunun ayrıcalığı; beyin kafatası içinde kapalı bir odada bulunmaktadır. Burada gelişen herhangi bir tümör, iyi huylu olsa dahi, zamanla büyüme yaparak, baskı yaratması sonucu öldürücü olabilir. Beyin kafatası içinde doğal bir konumdadır, büyüyen tümörün baskısıyla normal görünümünü kaybeder ve görevini yapamaz hale gelir. Tümör beyne baskı yapmaya başladığı zaman, sinirleri tahrip ederek vücut belirli yerlerden sinyal vermeye başlar. Bu açıdan erken teşhis ve doğru zamanda cerrahi müdahale ile bu tehlikeden kurtulmak mümkündür. Tümörler, iyi huylu ve kötü huylu tümörler olmak üzere ikiye ayrılır;

İyi Huylu Tümörler: bu tümörlerde beyin hücresi bulunmamaktadır. Yavaş yavaş ürerler ve beyin dokusundan kolay ayrılabilirler. Genellikle ameliyat sonrası iyi sonuçlar alınır ve hasta tamamen sağlığına kavuşabilir.

Kötü Huylu Tümörler: bu tümörler beyin hücresinden oluşurlar. Bu nedenle hızlı bir şekilde çoğalırlar ve ameliyatla tamamen temizlemek mümkün değildir. Bu tümörler beyin görevi yapan kendi dokusudur, ameliyatla alınan her parça beyin görevlerinin azalması demektir. Bu tümörler alınsa dahi, tekrar büyüyerek beyinde baskı yapmaya devam ederler.

Belirtileri: Beyin tümörleri, tümörün büyüklüğüne, hücre yapısına ve beyinde bulunduğu konuma göre değişir. Beyin sıvısı tümörün baskısından dolayı, rahat dolaşım yapamadığı için bazı belirtiler kendini göstermeye başlar. En sık görülen belirtiler;

" } ] }