{ "title": "Böbrek Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Bobrek-Tumoru-56.jpg", "date": "19.01.2024 07:22:35", "author": "Berkant", "article": [ { "article": "Böbrek tümörü, Böbrekler; hemen hemen yumruk büyüklüğünde olan ve karın bölgesinin her iki yanında yer alan fasulye biçimindeki organlarımızdır. Kanımızdaki atık, fazla olan mineral ve suyu süzerek idrar biçiminde dışarı atılmasını sağlayan, boşaltım sisteminin bir temel yapı taşıdır. Böbreğin orta kısmında yer alan, pelvis denilen boşlukta depolanan idrar, üreter denilen kanal yordamıyla mesaneye doğru aktarılır. Mesanede depolanan idrar bu sefer üretra denilen kanal yordamıyla dışarı atılımı sağlanır. Böbrekler, sırt adaleleri ve kaburga kemiklerini alt kısımları ile dış etkenlerden korunmaktadır.

Böbrek Tümörü Neden Olur?

Böbrek tümörüne daha çok 55 yaşı üzerindeki kişiler yakalanırken, dünya genelinde her yıl böbrek tümörü teşhisi ise 300.000'den fazla kişiye, ülkemizde ise 10.000'den fazla kişiye konmaktadır. Bir kadının hayatı boyunca böbrek tümörüne yakalanma olasılığı 1/116 iken, erkeklerin bu oran 1/69'a yükselmektedir.

Genel olarak hastalıkların tedavi sürecinin en önemli parçası hastanın bilinçlendirilmesidir. Hastaya tedavi süreci hakkında bilgilendirmek, bu süreci anlatmak hasta-doktor ilişkisini ve tedavi sürecini olumlu etkiler. En sık görülen böbrek tümörü nedenleri;
Böbrek Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde ne yazık ki böbrek tümörü teşhislerinin yarısından fazlası başka şikâyetler ile gittiği sağlık kuruluşunda tesadüfen böbrek tümörü teşhisi konulmaktadır. Bu tümör türü son derece çabuk yayılan, saldırgan bir tümör türüdür ve acil şekilde cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Ne yazık ki böbrek tümörü hakkında yetersiz bilgi sonucu teşhisin geç konulduğu her 3 hastadan 1'inde hastalık evresi metastatik evresine geçmiştir. Yani bunun anlamı ise tümör artık başka organlara sıçramış olmaktadır. Belirtiler arasında az da olsa karında kitle, zayıflama, karın ağrısı, idrardan kan gelmesi gibi durumlardır. Belirtiler arasında en önemlileri ise şunlardır;
Böbrek Tümörü Teşhisi ve Tedavi Süreci

Yukarıda da belirttiğimiz gibi başka şikâyetler sonucu giden hastalara yapılan Batın Ultrasonografi, Batın BT veya Batın MR yöntemleri ile teşhisi yapılır. Tanı konulduktan sonra hastanın tedavi süreci başlamaktadır. Bu hastalığın tedavi yöntemi ise eğer tümör uzak organlara sıçramadı ise cerrahi operasyon tecrübeli ellerde yeterli olacaktır. Cerrahi operasyon sırasında tümörün etrafa yayılmaması için çıkarılarak yapılmaktadır. Bu operasyon oldukça büyük olduğu için hasta genel anestezi ile bayıtılmaktadır.
" } ] }