{ "title": "Boğazda Tümör", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Bogazda-Tumor-32.gif", "date": "19.01.2024 10:24:14", "author": "Murtaza Tanış", "article": [ { "article": "
Boğazda tümör, boğazın nefes alıp vermemizde, konuşmamızı, yutkunmamızı sağlayan bir organdır. Boğazda meydana gelen tümör birtakım sebeplerden ötürü ortaya çıkmaktadır. Bunların başında sigara tiryakisi gelmektedir. Daha sonra kimyasal maddeler boğaz hücrelerinin yapısını değiştirerek tümör oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Sigara bırakılması durumunda belirli yıl geçtikten sonra bu problemle karşı karşıya kalma olasılığı azalmaktadır. Özellikle ilerleyen dönemlerde yani yaşlılarda görülme olasılığı yüksektir. Boğazda oluşan tümör, ihtiyaç duymadığı eski hücreler biriktirmesi sonucunda oluşmaktadır. Çoğu zaman iyi huylu tümörler olurlar. Yani bunlar insan hayatını tehdit edecek nitelikte değildir. Tedavi yöntemiyle giderilebilirler. Yayılma göstermezler. Ancak kötü huylu tümörler tedavi edilmesine rağmen tekrar oluşabilir ve etrafa yayılabilirler.

Boğazda tümörün belirtileri nelerdir?
Boğazda tümör neden olur?

Boğaz nefes alıp vermede ve hayatın idamesi için yemek yerken, soluk alıp verirken hayati öneme sahip olan organdır. Boğaz tümörünün oluşmasına neden olan yiyecek ve içeceklerin etkin bir rol oynaması dikkat çekicidir. Özellikle bağımlı sigara kullanıcıları, kötü madde kullanıcıları, içki ve alkol bağımlıları bu duruma en fazla maruz kalan kitlelerdir. Her türlü doktor tavsiyesine önem vermeyen bu madde kullanıcıları, ilerleyen yaşları itibariyle boğaz tümörüne yakalanma riski çok yüksektir. Boğazda tümör oluşumunu tetikleyen bir başka sebep ise aşırı derecede hayvansal yağ gıdalarını tüketilmesi, genetik yapılar ve midede olan yiyeceklerin boğaza tekrar çıkması ve mide asidinin boğazı tahriş etmesi sonucunda boğazda tümör oluşmasına neden olmaktadır.

Boğazdaki tümör tedavisi nasıl yapılır?

Boğazda oluşan tümör bazen iyi huylu bazen kötü huylu olmaktadır. Bu yüzden iyi huylu tümör yapılacak küçük operasyon neticesinde anestezi ile alınabilir. İyi huylu tümörler ayrıca lazer tedavisiyle de yapılması son yılların teknolojinin önemini de vurgulamaktadır. Oysa kötü huylu boğaz tümörleri kişiyi ciddi şekilde rahatsız eder ve tedavi yöntemleri de oldukça zor bir süreci kapsamaktadır. Bunların tedavisinde hasta olan kişinin boğaz kısmına küçük delik açılarak yapılır. Ama bu tedavi yönteminin eskimiş olmasından dolayı pek fazla rağbet görmemektedir. Aynı şekilde iyi huyu boğaz tümörlerin tedavisinde olduğu gibi kötü huylu boğaz tedavisinde de lazer uygulaması yapılmaktadır. Bunun yapılabilmesi için erken teşhisin yapılması şartı vardır. Erken teşhis yapılırsa oluşabilecek yan etkiler en asgari seviyeye inmiş olacaktır.
" } ] }