{ "title": "Boyun Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Boyun-Tumoru-76.jpg", "date": "19.01.2024 05:28:53", "author": "Mahmut Soyupak", "article": [ { "article": "Boyun Tümörü; Tümör; halk arasında ur olarak da bilinir, amaçsız ve sınırsız olarak üreyen hücrelerden meydana gelir. Genel olarak tümör kelimesini duyduğumuz an endişe ederiz. Oysa her tümör kötü haberci değildir. Bazı tümörler iyi huyludur, tedaviye yanıt verir. Boyunda tespit edilen herhangi bir tümörde ilk olarak endişelendirir. İyi huylu olan tümörler ile kötü huylu olan tümörler arasında başlangıçta ayrım yapmak zordur. Ama doktorlar tarafında muayene, teşhis ve tanı yöntemleri ile kolaylıkla anlaşılabilir. Tanıda; boyunda şişliğin nerede olduğu, hastanın yaşı, şişliğin ne kadar zamandır boyunda bulunduğu, şişliğin büyüklüğü gibi etkenler dikkate alınır.

Boyun Tümörü Neden Olur?
İyi huylu olan boyun tümörleri; Lipom, fibrom, hemanjom, nörinom tümörleridir.

Kötü huylu olan boyun tümörleri; Akciğer metastazları, tiroit bezi kanserleri, lanfoma, ağız kanserleri, sarkoma, tükürük bezi kanseri, gırtlak ve yutak kanseri metastazları tümörleridir.

Boyun Tümörü Tanısı Nasıl Konulur?

Boyun tümörü hastalığının tespiti için kapsamlı bir araştırma şarttır. Doktorlar boyun tümörü tanısında ilk etapta; boyun bölgesi, baş ve boyun kısmındaki cildin kontrolü, yutak, gırtlak ve ağız boşluğunun kontrolleri yapılır. Bazı durumlarda akciğerler, karında ve diğer bölgelerdeki lenf bezlerinin olduğu kısımlarda muayeneye tabii tutulur. Röntgen, bilgisayarlı tomografi, anjiyografi, manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri tanı amaçlı kullanılan yöntemler arasındadır. Çok daha ileri durumlarda iğne yardımı ile alınan hücre biyopsisi veya cerrahi uygulamada doku biyopsisi yöntemlerine de başvurulur. Bu yöntemlerden sonra mikroskop altında inceleme yapılır. Patoloji sonuçlarının uzmanlar tarafından değerlendirilmesi sonucunda boyun tümörü tanısına varılabilir.

Boyun Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyunda en yaygın olan lenfadenit yani lenf bezi enfeksiyonuna bağlı olan şişliklere rastlanılır. Lenfadenit genel olarak kendiliğinden veya medikal, ilaç tedavisi ile kolayca tedavi edilir. İnflamatuar olan şişlikler yine medikal tedavi ile kolayca iyileşir. Doğuştan gelen şişlikler, travma kaynaklı olan şişlikler, iyi huylu olan boyun tümörlerinin tedavisi ilaçlar ile değil cerrahi müdahaleler ile kontrol altında tutulur. Bunların daha da ileri seviyesinde olan kötü huylu boyun tümörleri radyoterapi veya kemoterapi tedavisi ile iyileşme gösterebilir.
" } ] }