{ "title": "Damar Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Damar-Tumoru-59.jpg", "date": "21.01.2024 02:49:57", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Damar Tümörü, Yumuşak dokular üzerinde gelişen, iyi ya da kötü huylu tümör türleridir. Damar tümörleri yapılarına, oluştukları damarın türüne, kan damarları üzerinde sabit bir noktada bulunup bulunmadıklarına göre farklı türlerde olabilirler. En sık rastlanan türü kan damarları üzerinde oluşan 'hemangioma' adlı damar tümörüdür. Hemangiomalar, tanı filmleri üzerinde kızıl bir nokta ya da kızıl bir leke olarak görülebilir. Damar tümörleri kan damarları aracılığıyla karaciğer ya da akciğer gibi bölgelere de yerleşebilirler. Klinik açıdan değerlendirildiğinde damar tümörleri büyüme özelliklerine göre doğumsal ve neoplastik olarak adlandırılan doğum sonrası evre olarak ikiye ayrılır. Çocuklarda en sık görüldüğü yaş 5-6 civarıdır.

Damar tümörü belirtileri; Damar tümörleri farklı karakterlerde olabildikleri gibi, bulundukları damarın özelliğine göre, tümörün iyi ya da kötü huylu olmasına göre farklı belirtilere yol açabilirler. Bazen hiç belirtisi olmayabilir, bazı durumlarda kanı süzen iç organlara yerleşerek kendini gösterebilir. Yerleşim yerine göre bazı durumlarda kanamalara yol açabilir. Damar tıkanmaları, ana damar üzerinde kendini belli eden şişlik, el ve kollarda fonksiyon ve işlev kaybı gibi ileri derece belirtiler geç dönemde ortaya çıkar. 'Kapil' adı verilen ve doğumdan sonraki ilk 1 hafta içinde ortaya çıkan damar tümörleri yüz ve boyun bölgesinde deri kabarcıkları olarak görülür. Tümörlerin büyümesi yaklaşık 2 yaşına kadar devam eder. 5 yaş ve üstünde ise tümörler küçülmeye başlar ve zamanla yok olur. Yine doğumdan sonraki ilk 2 hafta içinde ortaya çıkan 'kavernöz'adlı tümörler bebeğin kol ve bacaklarında şişlikler olarak görülür. Kavernöz tipi damar tümörleri asla tamamen kaybolmaz.

Damar tümörü tedavisi; Damar tümörü tedavisi tümörün türüne, bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre farklı şekillerde olabilmektedir. Fakat damar tümörü tedavisinde en yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri basınç tedavisi, kortizol içerikli ilaçlı tedavi, lazer ile tümör küçültme, interferon A, ışık ve ısı tedavisi, kriyoterapi, sklerozan tedavi ve gerekli görülürse cerrahi müdahaledir. Damar tümörü tedavisi süreci boyunca kişi hemogram, CT-Scan ve USG testleri ile düzenli kontrol altında tutulur.
" } ] }