{ "title": "Glial Tümör", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Glial-Tumor-25.jpg", "date": "19.01.2024 10:19:05", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Glial Tümör: bu glial tümörü beyin ve omurilikte başlayan bir türdür. Merkezi sinir sisteminde yer alan glial hücre olarak bilinen destek hücrelerinden oluştuğu için glial diye adlandırılır. Beyin kısmında daha fazla oranda olması, serebellum ve omurilik kısmında da görülmesi anlamına gelmektedir. Glial tümör, hücre türüne göre, histolojik özellik ile derece ve lokalizasyona göre sınıflandırma yapmak mümkün olur. Buna göre Glial tümör; Hücre Türüne Göre Glial Tümör, Derecesine Göre Glial Tümörler, Yerleşim Yerine Göre Glial Tümörler, Pontin glial tümörler olarak sınıflandırılır bu sınıflandırmalar alt grupları da ayrıca kendi aralarında alt grup olarak oluşturulmaktadır.

Hastalarda Görülen Glial Tümör Semptomları

Glial tümörlere ait semptomlar, hastalığın merkezi sinir sisteminin hangi kısmında oluştuğuna bağlıdır. Beyinde meydana gelen glial tümörü baş ağrısı, bulantı, kusma nöbetleri ve kranial sinir tutulması gibi benzeri belirtilerle kendini gösterir. Burada oluşan özellikle glial tümörler gibi ağır dereceli tümörlerin ileri seviyede ödem oluşturduğu ve bununla ilişkili olarak kafa içinde basınç artışına sebep olacağı iyi bilinmelidir. Nörolojik bir muayene ile hastanın fundoskopisinde papil ödemi meydana geldiği, hastanın genellikle sabahları olan ve bazı zaman kusma belirtisi görülen baş ağrısının oluşabileceği bilinen durumlarıdır. Kimi optik glial tümör benzeri bölgesel tümörlerde ise görme kaybı şeklinde belirti oluşur. Spinal kordta yer alan gliom ekstremite'de ağrı şeklinde, uyuşma ve güç kaybı olarak kendini gösterir. Gliomalar kan yolu ile yayılım gösterir, ancak metastaz oluşmaz. Fakat beyindeki omurilik sıvısı ile bir yayılım gerçekleştirerek, drop metastaz denilen spinal korda dağılma gösterir. Çocuklarda meydana gelen ve özellikle alt kranial sinir paralizilerinin refakat yaptığı subakut hastalıkla beraber uzun trakt bulgusu pontin glial tümörleri gösterir.

Glial Tümörde Tedavi Yöntemi

Beyin gliomunda tedavi lokalizasyona ve malignitenin dereceye bağlı değişim göstermekte, ancak bununla birlikte çok sık olarak kombine bir tedavi yaklaşımı uygulanır. Tedavinin en mühim kısmını cerrahi ile cerrahinin derecesi oluşturur. Cerrahi müdahale hem patolojik tanı konulması hem de kanser hücre sayısının azalması ile bundan sonraki tedavilerde etkinliğin artırılması için önem arz etmektedir. Bundan ayrı olarak diğer tedavi türü olarak radyoterapi ile kemoterapi uygulaması yapılır. Glial tümör tedavisi için uygulanan radyoterapi uygulaması genel olarak eksternal beam radyoterapi olarak yapılır. Bundan farklı olarak ise ender bir şekilde, küçük nüks ya da rezidüler için stereotaksik radyo cerrahi operasyonu uygulanır.
" } ] }