{ "title": "Glomus Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Glomus-Tumoru-38.jpg", "date": "21.01.2024 11:42:53", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Glomus Tümörü, baş ve boyun bölgesinde yer alan büyük damarlarda yerleşen kandaki oksijenle karbondioksit seviyeleri, kan asitlik ölçülerini hesaplayarak beyne iletilmesini sağlayan küçük organlara verilen isimdir. Buralarda ortaya çıkan ve çoğunlukla iyi huylu olan bu tümörler, mutlak suretle bir sıçrama yapmadıkları için \"Glomus tümörü\" ismini alırlar. Glomus tümörü diğer tümörlere oranla çok yavaş bir şekilde büyüme gösterir ve sık olarak rastlanmayan bir hastalık çeşididir. Özellikle baş ve boyun bölgesine yerleşerek ortaya çıkan en nadir tümör hastalığıdır. Genellikle iyi huylu ve yavaş bir şekilde büyüme gösteren glomus tümörü bazen kötü huylu olabilir ve başka bölgede bulunan organlara sıçrama yapabileceği de bilinmektedir. Glomus tümörü boyun bölgesinden, beyine ya da yüz bölgesine kanın taşınmasını sağlayan şah damarına sıçrayabilir. Hatta direk olarak beyni terk eder ve buradan ses tellerine hem bağırsak hem de mide sistemine dalarak, şah damarına en yakın olan sinirlerin etrafındaki yer alan küçük organlarda ortaya çıkabilmektedir. Glomus tümörü aynı zamanda kulak kemiğinin içinde ya da orta kulak duvarında yerleşmiş olarak bulunan organcıklarda da görülebilmektedir.

Glomus Tümörünün Belirtileri, çoğunlukla insanların kırklı yaşlarından sonra ortaya çıkan bu tümörün belirtisi ile muayene bulguları bulunduğu yerleşim yerine göre değişkenlik göstermektedir. Vagus sinirinde ya da şah damarında meydana gelen glomus tümörleri genel olarak boyun bölgesinin çevresinde, alt çene yapısının köşesinde veya altında yavaş bir şekilde büyüme gösteren, ağrısız, sert bir şişlik olarak meydana gelmektedir. Şah damarında oluşan glomus tümörün de ise biraz daha yukarı bölgede yerleşim göstermektedir. Glomus tümörü kişide herhangi bir şikâyete sebep olmadığı için genellikle doktora başka bir rahatsızlık için gidildiğinde tomografi, MR ve ultrason görüntülenmesinde tesadüf olarak rastlanmaktadır. Çoğunlukla kulak bölgesine yerleşmiş olan glomus tümörleri özellikle boyun bölgesinde herhangi gibi bir şişliğe sebep olmazlar. Ancak kişide işitme azlığı ve kulak çınlaması şeklinde belirtiler gösterebilir.

Glomus Tümörünün Tanısı, bazen boyun bölgesinde hiçbir belirti vermeyen şişlik nedeniyle uzmana başvuran kişilerde yapılan muayene sonrasında glomus tümöründen şüphe edilebilir. Hasta öncelikle ultrasona, ardından MR görüntülenmesi yapılarak glomus tümörünün tanısı daha kolay bir şekilde yapılabilir. Eğer MR çekme olanaklı değil ise bilgisayarlı tomografi ile de bu hastalığın tanısı yapılabilir. Özellikle damarların rahat bir şekilde görülebileceği boyun filmi glomus tümörünün tanısı için bazen başvurulan yöntemlerden bir tanesidir.
" } ] }