{ "title": "Göğüste Tümör", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Goguste-Tumor-57.png", "date": "19.01.2024 03:20:05", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Göğüste Tümör, Oldukça az rastlanan tümörler arasında yer alan göğüs tümörleri erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. Göğüste tümör bazı özelliklere sahip olan kadınlarda daha yaygın görülür. İyi huylu olabileceği gibi aynı zamanda kötü huylu yani meme kanseri de olabileceği için her kadının mutlaka âdet kanamasından evvel eliyle kendi kendine muayene ederek herhangi bir kütleyle karşılaştığı zaman mutlaka doktora başvurması gerekir. Ancak göğüste her ele gelen değişiklik tümör olmayacağı gibi aynı zamanda göğüste oluşan her tümör de kötü huylu olarak değerlendirilmemektedir. Göğüste tümör olan kişiler genellikle endişeye kapılırlar ve bu tümörün kötü huylu olabileceğini düşünürler. Ancak göğüste tümörün iyi ya da kötü huylu olup olmadığı tümörden çıkarılarak biyopsinin incelenmesi sonucu belirlenir.

Göğüste Tümör Çeşitleri

İyi huylu göğüste tümör: İyi huylu tümör ilerleyen zamanlarda kötü huyluya dönüşebileceği için kesinlikle hastanın düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. İyi huylu göğüs tümörü arasında en sık görüleni fibroadenom tümörüdür. Genellikle ergenlik döneminde gelişen ve tek olarak ortaya çıkan bu tümör yumurta şeklindedir. Boyutu ise gelişme süresine göre farklılık gösteren iyi huylu göğüstetümör genellikle memenin üst bölgesinde gelişir ve ağrı durumu yaratmaz.

Kötü huylu göğüste tümör: Birkaç türü olan bu tümörler göğüs kanalında ortaya çıkan ve sık karşılaşılan tümörler arasındadır. Kanser özelliği taşıyan bu tümörler göğüs bölgesinden dışına yayıldığında çoğunlukla koltuk altında bulunan lenf bezlerinde kanser hücrelerini rastlanır. Tümörün bu bölgeye yayılması aynı zamanda akciğer, karaciğer ve vücudun birçok bölgesine yayılabileceği anlamına gelebileceği için göğüste tümör durumunda erken teşhis ve muayene oldukça önem taşır.

Göğüste tümör tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi seçeneği tümörün iyi ya da kötü huylu olmasına göre farklılık gösterebilir. İyi huylu tümörler zamanla kötü huyluya dönüşebileceği için cerrahi yöntemle çıkarılması gerekebilir. Çıkarılan parçaların incelenmesi ile kötü huylu olduğu kanıtlanırsa ikinci bir operasyon ile göğüs alınabilir. Kötü huylu göğüste tümör tedavisi ise tümörün türüne göre ışın tedavisi, kemoterapi ve cerrahi girişim gibi birçok farklı tekniklerle yapılabilir. Işın tedavisi ile göğüste tümör hücrelerinin çoğalması ve büyümesi engellenmiş olur. Işın tedavisi ameliyattan önce tümörünün küçültülmesi için kullanılabileceği gibi aynı zamanda ameliyattan sonra tamamen temizlenmemiş olan tümör hücrelerinin yok edilmesi için de kullanılır.

Kemoterapi ise ışın tedavisi ve cerrahi tedavi ile kullanılır. Cerrahi tedavi ise meme koruyucu cerrahi şeklinde yapılabileceği gibi aynı zamanda mastektomi olarak adlandırılan memenin tamamen alınması şeklinde de yapılabilir.
" } ] }