{ "title": "Göz Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Goz-Tumoru-79.jpg", "date": "18.01.2024 23:58:06", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Göz tümörü, Göz tümörleri göz içinde bulunan hücrelerin aşırı derecede çoğalıp, yığılması ile oluşur. Bazıları iyi huylu olabildiği gibi, kötü huylu da olma ihtimali de vardır. İyi huylu tümörler çok yavaş ilerledikleri için takip alına alınır. İyi huylu tümörler çok fazla büyüdüğü zaman hastaya şikâyetleri sonucu alınır. Fakat gözde oluşan bu tümörler eğer kötü huylu ise kısa zaman içinde gözün yapısını bozarak kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tipi rahatsızlıklarda erken teşhis her zaman çok önemlidir.

Göz tümörü neden oluşur?

Göz tümörü gözün kendi yapısındaki hücresel bozukluktan kaynaklanabildiği gibi diğer organlarında oluşan tümörlerin etkisiyle de oluşabilmektedir.
Göz tümörünün başlıca belirtileri nelerdir?

Kişilerin yapısına göre göz tümörü oldukça farklılık göstermektedir. Bazılarında gözde ve göz kapaklarında meydana gelirken, bazılarında ise kemiklerde ortaya çıkabilmektedir. Gözde oluşabilecek tümörler sonucu kişilerin zamanla görmelerinde azalma meydana gelmesine neden olur. İleri ki durumlarda ise kişilerin göz bebeğinde beyazlama meydana gelebilir. Bu durum daha çok bebeklerde görülür. Böyle bir durumda göz kanseri riski oldukça fazladır. Genelde göz kapaklarında görülen Göz tümörü ilk başta kendini kızarıklık ve sivilce olarak gösterir. Kişiler göz kapaklarında herhangi bir iyileşmeyen yara fark ettikleri zaman en kısa zamanda bir göz doktoruna muayene olması gerekir.

Göz tümörlerinde tedavi nasıl yapılır?

Tedavi gözde bulunan tümörünün yapısına göre değişmektedir. Tümör iyi huylu ise takip edilir. Çünkü bazı tümörler enfeksiyon nedeniyle oluşabildiği için çeşitli ilaç tedavileri ile kolayca iyileşmesi sağlanır. Eğer gözde oluşan tümör kötü huylu ise çok iyi bir tedavi süreci gerektirir. Çünkü bu tümörler vücudun herhangi bir yerine sıçramış olabilir. Bu tip rahatsızlıklarda hastaya cerrahi operasyonlar, lazer tedavisi veya radyoterapi uygulanır. Hasta iyice tedavi edilir vücudun herhangi bir yerinde başka bir tümör olup olmadığı araştırılır. Eğer hastanın vücuduna tümörler yayılmış ise kemoterapi ve çeşitli kanser tedavilerine başlamak gerekir. Yapılan biyopsi de sonuç kötü huylu çıktığı zaman tümör için geniş bir kitle ameliyatı yapılır. Bunun nedeni kanserin diğer dokulara bulaşmış olma ihtimalinden kaynaklanır.

Göz tümörü olan kişilerin takip amacı ile belirli zamanlarda doktora muayene olması gerekir. Göz tümörleri, sinsi bir şeklide ilerleyebilir. Bu yüzden kişilerin şikâyeti olmasa bile bu konuda bilinçli olması ve yılda bir kez de olsa göz muayenesi yaptırması gerekir. İhmal edilen durumlarda gözde oluşan kanser başka dokulara da sıçrayarak vücuda yayılır ve tedavisi oldukça zor bir süreç meydana gelir. Gelişen tıbbi teknoloji sayesinde günümüzde Göz tümörü ameliyatları oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
" } ] }