{ "title": "Hipofiz Bezi Tümörü Ameliyatı", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Hipofiz-Bezi-Tumoru-Ameliyati-36.jpg", "date": "20.01.2024 03:55:14", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Hipofiz bezi tümörü ameliyatı: Oldukça yaygın karşılaşılan tümörlerden biri olan hipofiz bezi tümörü, hiperprolaktinemi ve cushing hastalığı gibi hastalıklar ile boyutu büyük olan hipofiz bezi tümörleri kafa içindeki anatomik yapılara baskı uygulayacağı için baş ağrısı ve görmede zorluk gibi birtakım olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olur. Hipofiz bezi tedavisinde radyoterapi, stereotaktik radyocerrahi, prolaktinoma gibi tıbbi tedaviler vardır. Ancak hipofiz bezi tümörü hastanın durumumda ameliyata engel olacak bir durum söz konusu olmadığı zamanlarda çoğunlukla cerrahi olarak yapılmaktadır.

Hipofiz bezi tümörü ameliyatı nasıl yapılır?

Genellikle burun yolu ile yapılan hipofiz bezi tümörü ameliyatında hastanın burnundan veya dudak altından girilip burun arkasında bulunan septum mukozası belirlenerek bu bölgenin alt kısmından sfonaid sinüs duvarına ulaşılır ve bu bölgeden sinüs yolu ile hipofiz bezine ulaşılır. Hipofiz bezi tümörü ameliyatı bu bölgeye spekülum yerleştirilip mikroskop altında uygulanmaktadır.

Hipofiz bezi tümörü ameliyatı endoskopik yöntem

Bu ameliyat tekniği son yıllarda cerrahi tekniklerin gelişmesi sonucu oldukça yaygın uygulanan bir yöntemdir. Hipofiz bezi tümörü ameliyatı endoskopik yöntem uygulanması düşünülen hastaların ilk olarak sinüs ve burun muayenesi yapılır. Eğer hastanın sinüslerinde enfeksiyon söz konusu ise bununla beraber koku alma sorunu, geniz akıntısı, baş ağrısı gibi belirtilerde varsa tedavileri yapılır. Ameliyattan önce hastalara fizik muayenesi ve nörolojik muayene ile birçok tetkik yapıldıktan sonra hasta ameliyata alınır.

Hipofiz bezi tümörü ameliyatı endoskopik yöntem nasıl yapılır?

KBB uzmanları ile beyin cerrahisi ekibi ile yapılan bu ameliyat tekniğinde yalnızca endoskoplar ve navigasyon sistemleri kullanılır. Ameliyat esnasında sinüsün arkasında yer alan hipofiz bezine KBB uzmanı tarafından ulaşılırken, hipofiz bezinde bulunan tümörün alınması işlemini ise beyin cerrahisi uzmanı gerçekleştirir. Bu teknikle yapılan hipofiz bezi tümörü ameliyatı sonrasında burun içine tampon uygulamasına gerek kalmaz. Ortaya çıkan defekt ameliyat esnasında yumuşak doku ve kemikler ile onarılır. Bu onarımda sinüs bölgesi birtakım cerrahi materyaller ile desteklenir. Endoskopik yöntemle yapılanhipofiz bezi tümörü ameliyatında hastanın ameliyattan sonra hastanede kalma süresi klasik yapılan ameliyata göre daha kısadır. Hipofiz bezi tümörü ameliyatında uygulanan endoskopik tekniğin en büyük avantajları, burna tampon konulmaması, mikroskopla görülemeyen bölgelerin endoskop ile görüntülenmesi ve tümörün tam olarak temizlenebilmesidir. Endoskopik hipofiz bezi tümörü ameliyatı ameliyattan kaynaklanan birçok rahatsız durumunu azaltmakla beraber oldukça etkili ve güvenli bir yöntemdir.
" } ] }