{ "title": "Hipofiz Bezi Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Hipofiz-Bezi-Tumoru-99.jpg", "date": "21.01.2024 14:53:31", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Hipofiz Bezi Tümörü, hipofiz beynin en alt kısmında gözlerin arkasında tek halde bulunan ve hormon yapımından sorumlu 1 cm boyunda bir organdır. Vücutta üretilen pek çok hormondan hipofiz bezi sorumludur. Hipofiz bezi tümörü, adenom olarak bilinir ve iyi huylu bir tümör olma özelliğine sahiptir. Hipofiz bezi tümörünün büyüme özelliği yoktur. Hipofiz bezi tümörü beyinde en sık rastlanan tümördür. Beyin ve vücudun diğer bölgelerine yayılma özelliği göstermez. Hipofiz bezi tümörünün yayılma özelliği olmasa da yıllar içerisinde büyüme özelliğine sahiptir. Hipofiz bezi tümörü aşırı hormon salgılanmasına neden olur.

Hipofiz bezi tümörü nedir?

1 cm boyutunda bir organ olan hipofiz hemen her tarafı kemikle çevrili olan bir organdır. Hipofiz bezi tümörü hipofiz bezi sıkışmasına neden olarak hormon yapısının bozulmasına neden olur. Hipofiz bezi tümörün büyümesinin bir başka riski de görme sinirlerinin etkilenerek, görme kaybı oluşmasına yol açabilmesidir.

Hipofiz bezi tümörünün belirtileri nelerdir?

Hipofiz bezi tümörünün en önemli 2 belirtisi bulunmaktadır. Bunlardan ilki tümörün oluşturduğu kitle etkisi ile çevre dokulara yapmış olduğu bası sonucu baş ağrısı, görme bozuklukları ve hipofiz hormonlarının yapılmasında azalma olmasıdır. Diğer belirti ise tümörün kontrolsüz olarak hormon salgılamasıdır.

Hipofiz bezi tümörü, bazı hormonların eksik olarak üretilmesine de neden olur. Eksik üretilen hormonlarda bazı hastalıkların oluşmasına sebeptir. Hipofiz hormonlarının eksikliğinde halsizlik, kilo artışı, kabızlık, konsantrasyonda azalma, ciltte kuruma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Hipofiz bezi tümörü, görme kusurlarına neden olduğundan tek göz kapalı iken, etrafta ki belli alanların görülememesi gibi bir durum ortaya çıkar. Her iki göz açıkken görme kusuru fark edilemeyebilir.

Hipofiz bezi tümörü, prolaktin hormonu fazlalığına neden olabilmektedir. Bundan dolayı böbrek üstü bezini uyaran hormon fazla üretildiğinde farklı hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.

Hipofiz bezi tümörü, bazen de hiç belirti vermeyebilir. Ancak başka bir rahatsızlık için çekilen beyin tomografisinde tesadüfen ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda hormon yapmayabilir ve küçük boyutta olmaları sebebi ile bası yapma özelliğine de sahip olmayabilmektedir.

Hipofiz bezi tümörünün tedavisi nasıl yapılır?

Hipofiz bezi tümörlerinde ilaç tedavisi hormon yapımını baskılamıyorsaj cerrahi tedavi uygulanır. Ayrıca çevre dokulara bası sebebi ile de ameliyat tercih edilmektedir. Burun kökünden girilerek hipofiz bezine ulaşılır ve daha çok bir sinüs operasyonuna benzer. Ayrıca bazı durumlarda radyasyon tedavisi de uygulanmaktadır.
" } ] }