{ "title": "Hipofiz Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Hipofiz-Tumoru-12.jpg", "date": "21.01.2024 11:54:06", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Hipofiz Tümörü: Beynin en alt kısmında ve burun kökünün arka kısmında bulunan ve tursika olarak adlandırılan kemik yapısında yer alan hipofiz bezi, adrenokortikotropik ve büyüme hormonu salgılama görevi ile vücudumuzda kemiklerin gelişmesi, cinsel olarak gelişme, bazı olumsuz durumlarla başa çıkma, birçok hastalığa karşı vücudun korunması ve kas yapımı gibi oldukça önemli görevleri yerine getirdiği için vücut için oldukça önemli olan bu bölgede tümör oluşması başta hormon işleyişi olmak üzere vücutta birçok şeyin olumsuz gitmesine neden olur. Hipofiz tümörü çoğunlukla hipofiz bezinin ön kısmında gelişir. Çoğunlukla iyi huylu tümör olan hipofiz tümörü hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilecek olan bir durumdur. Ancak genellikle 30-60 yaşları arasında daha yaygın olarak görülen hipofiz tümörü primer beyin tümörünün çok az bir kısmını oluşturur. Hormonların etkisiyle ortaya çıkan hipofiz tümörü genç yaşlarda görülürken hormonlar haricinde gelişen hipofiz tümörü ise ilerleyen yaşlarda görülmektedir.

Hipofiz tümörü belirtileri nelerdir?

Hipofiz tümörü değişik tip ve özelliklerde olabileceği için hipofiz tümöründe ortaya çıkacak olan belirtiler farklı olabilir. 10 mm oranından daha küçük olan hipofiz tümörü mikroadenoma olarak adlandırılırken, 10mm boyutundan büyük olan hipofiz tümörü mikroadenoma olarak adlandırılır. Çoğunlukla yavaş olarak büyüyen hipofiz tümörleri en çok da baş ağrısı olarak kendini gösterir. Bunun yanı sıra görme bozukluğu, aşırı yorgunluk ve halsizlik, duygu durum değişiklikleri, tahammülsüzlük ve kısırlık gibi belirtiler de gösterebilir. Hipofiz tümörü kadınlarda, adet periyodunda birtakım değişikliklere, erkeklerde ise hormon farklılığından dolayı cinsel iktidarsızlık gibi olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olabileceği gibi aynı zamanda akromegali olarak adlandırılan hormon dengesizliği nedeniyle gelişen aşırı büyüme gibi belirtiler de gösterebilir.

Hipofiz tümörü neden olur?

Fasulye biçiminde ufak bir yapı olan hipofiz bezinde ortaya çıkan tümörün nedenini tam olarak bilinmemektedir. Ancak hipofiz tümörünün nedeni genellikle kalıtsal olarak bilinse de bazı bilim adamları bu durumun kalıtsal farklılıklar nedeniyle ortaya çıkmadığını düşünmektedir.

Hipofiz tümörü tedavisi nasıl yapılır?

Hipofiz tümörü tanısı konduktan sonra hipofiz tümörünün özelliğine göre tedaviye başlanır. Hipofiz bezinin yeteri miktarda hormon üretmediği durumlarda ortaya çıkan hipofiz tümörü hormon replasman tedavisi ile tedavi edilir. Bu tedavi ile vücudun ihtiyaç duyduğu hormonların salgılanması sağlanır. Bunun yanı sıra hipofiz tümörü aşırı hormon üretimi nedeniyle ortaya çıktıysa bu durum doktorun reçete edeceği ilaçlar ile tedavi edilebilir. Bu tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda ise uygulanacak tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat ile tümör ve tümörün çevresinde bulunan dokular çıkarılır. Hipofiz tümörü ameliyatı çoğunluğu transsfenoid tekniği ile yapılırken bazı ameliyatlarda ise kafatası ya da kraniyotomi açılımı gerekli olabilir. Hipofiz tümörü tedavisi aynı zamanda tümör hücrelerini yok etmek amacıyla radyasyon tedavisi ile de tedavi edilebilir. Radyasyon tedavisi en yaygın kullanılan tedavi yöntemleri arasındadır.
" } ] }