{ "title": "İdrar Kesesinde Tümör Ameliyatı", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Idrar-Kesesinde-Tumor-Ameliyati-92.jpg", "date": "20.01.2024 03:09:53", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
İdrar kesesinde tümör ameliyatı, İdrar kesesi vücudun sağrı bölgesinde ve ön tarafta yer alır. İdrar kesesinin en içteki tabakasında mukoza bulunur. Mukoza üzerinde bağ dokulardan oluşan bir tabaka, bu tabaka ise kas dokularından oluşur. Bu tabaka idrarın dışarı atılmasını sağlar. İdrar kesesinin en dış tabakası ise bağ doku ve yağ dokulardan oluşarak idrar kesesini diğer organlardan ayırır. İdrar kesesindeki tümörler en iç tabakada yani mukoza ile kaplı olan tabaka da ortaya çıkar. İdrar kesesi tümörleri en fazla yaşlı erkeklerde görülmektedir. Bu tümörlere kanser teşhisi konulma oranı ise %35 civarında 70 yaş üzerinde ise %65 oranlarına ulaşmaktadır. İdrar kesesinde kansere neden olan tümörler herhangi bir rahatsızlık vermemektedir. Belirti olarak ise en sık görülen idrarda kan oluşumu ve idrar yapma sırasında hissedilen baskı hissi ve ağrıdır. İdrar da kan varlığı araştırıldıktan sonra sistoskopi yöntemi ile idrar kesesine ucunda mini bir hortum bulunan kamera sokulur, kesenin iç yüzeyi araştırılır ve teşhis için örneklem alınır. Bazen de kesin teşhis için röntgen ve bilgisayar tomografisinden yararlanılır. İdrar kesesinde tümör ameliyatıkesin tanı ve teşhisten sonra yapılan bir işlemdir

İdrar kesesinde tümör ameliyatı nedir, nasıl yapılır?

İdrar kesesinde tümör ameliyatı, tümörün ne ölçüde yayıldığı ile alakalıdır. İdrar kesesi tümörlerinin büyük bir çoğunluğu erken evrede fark edilmektedir. Yani tümör sadece mukoza bölgesi ile sınırlıdır.

Başlangıç evresindeki tümör ameliyatları, idrar yolu kanalından idrar kesesine sokulan, küçük bir araç yardımı ile mukozadan kazınır. Bu ameliyata transuretral rezeksiyon adı verilir. Mukoza bölgesinin kazınmasından sonra idrar kesesi kanserli hücrelerin gelişmelerini engellemek amacı ile lokal kemoterapi adı verilen bir sıvı ile yıkanır. İdrar kesesinde tümör ameliyatı yarı açık ya da kapalı olarak yapılabilmektedir. Kapalı operasyonlarda küçük kesiler yeterli olabilmektedir. İdrar kesesinde tümör ameliyatı yarı kapalı olarak yapıldığında açık operasyonlara nispeten, daha az risk taşımakta ve iyileşme süreci daha kısa olmaktadır. Operasyon aşağı yukarı 1 saat kadar sürmekte ve lokal anestezi ile yapılmaktadır.

Tümör mukozadan daha fazla yerde yayılma göstermişse bu defa da idrar kesesinin bütünü ile kesilip çıkarılması gerekmektedir. Ayrıca idrar kesesinde tümör ameliyatı yapılırken gerektiği durumlarda erkeklerde prostat bezi ve tohum kesesi, kadınlarda ise dölyatağı ve yumurtalık tamamen alınabilmektedir. İdrar kesesinde tümör ameliyatı sonrası geride kalan kanserli hücrelerin temizlenmesi amacı ile kemoterapi uygulanmaktadır.

İdrar kesesinde tümör ameliyatı sonrası mutlaka düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmesi gerekir.
" } ] }