{ "title": "İdrar Kesesinde Tümör", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Idrar-Kesesinde-Tumor-23.jpg", "date": "20.01.2024 08:12:53", "author": "Mahmut Soyupak", "article": [ { "article": "
İdrar Kesesinde Tümör; İdrar kesesinin diğer ismi mesanedir. İdrar kesesi; iki böbrekten idrar yolları aracılığı ile gelen idrarı depolayan küre şeklindeki boşaltım sistemi organıdır. İdrar kesesi tümörü, prostat kanserinden sonraki en yaygın olarak karşılaşılan tümörlerdendir. İdrar kesesi tümörü idrar kesesinde yer alan hem iyi huylu hem de kötü huylu tümörlere verilen isimdir. Genel olarak kötü huylu olsa da nadir olarak iyi huylu idrar kesesi tümörleri de karşılaşılan bir durumdur.

İdrar kesesi tümörü kadınlara oranla erkeklerde 4 kat daha fazla riskle rastlanır. Fakat idrar kesesinde tümör kadınlarda ortaya çıktığı zaman kötü bir seyirde olma olasılığı oldukça fazladır. Sigara tüketiminin fazla olması nedeni ile erken yaşlarda da rastlanır fakat genel olarak 50 yaş civarında kendisini gösterir.

İdrar Kesesi Tümör Neden Olur?
İdrar Kesesinde Tümör Belirtileri Nelerdir?

İdrar kesesinde tümör bazı zamanlar belirti vermez ve sistoskopi adı verilen idrar kesesi içini incelenen yöntemleri esnasında ortaya çıkar. Bunun dışında bazı zamanlar verdiği belirtiler;
İdrar Kesesinde Tümör Teşhis ve Tanı Nasıl Konulur?

İdrar kesesinde tümör tanısı için; Üriner sistem ultrasonografisi veya Batın genelde idrar kesesinde tümör teşhisi konulur. Bu tetkikler basit tetkiklerdir, hazırlık gerektirmez. Bunların yanı sıra damardan ilaç verilme yöntemi ile uygulanan Üst ve Alt Batın Bilgisayarlı Tomografi yöntemleri ile de idrar kesesinde tümör teşhisi yapılır.

Fakat bazen bu yöntemler teşhis için yeterli olmaz. Bu durumda başvurulan yöntem; kameralı bir sistem yardımı ile idrar kesesine idrar deliğinden girilir, idrar kesesinin içini video çekerek teşhis konulur. Bu yöntem endoskopi veya sistoskopi olarak bilinir.

İdrar Kesesinde Tümör Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kaslara nüfuz etmeyen tümörler kapalı tümör çıkartılması veya mesane içerisi için kullanılan ilaçlar tavsiye edilir. Fakat tümör kaslara yerleşmiş ise radikal sistektomi yöntemi ile tedavi edilir. Endoskopik olan kamera ile Kapalı TUR Tm yöntemi ile yapılan ameliyatlardır.

Tedavi sonrasında hastaların sigarayı bırakması gerekir. Vitamin konusunda daha ağırlıklı olan bol meyve ve sebze ile beslenmelidir. Eğer işi riskli işler arasında ise iş değişimi yapmalıdır. Tedavi sonrasında en az 5 yıl boyunca devamlı olarak muayene olmalı, kanser tetkiklerini yaptırmalıdır.
" } ] }