{ "title": "İyi Huylu Kemik Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Iyi-Huylu-Kemik-Tumoru-41.jpg", "date": "18.01.2024 22:33:18", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "İyi Huylu Kemik Tümörü, vücut hareket sistemini sağlayan iskelet sistemini oluşturan kemiklerin herhangi bir yerinde lokal veya yayılım gösteren kemik tümörü oluşabilir. Kemik tümörlerinin birçok nedeni olup kemik yapısında anormallik ve yapı bozukluğu oluşturabilmektedir.

İyi huylu kemik tümörü neden olur?
İyi huylu kemik tümörünün oluşumunda genetik yatkınlık göstermekte olup aile fertlerinde kemik tümörü olması kan bağı yolu ile bireyler arasında yayılmaktadır. İmmun sistem, kemik tümörleri ile savaşmakta olan vücut koruma sistemi olup bu sistemin yetmezliği ya da baskılanması durumunda iyi huylu kemik tümörleri ortaya çıkabilmektedir. Bazı ilaçlar, kimyasal maddeler, enfeksiyonlar, zararlı ışınlar immün sistemi baskılamak da ve iyi huylu kemik tümörlerini meydana getirmektedirler.

İyi huylu kemik tümörü belirtileri nelerdir?
İyi huylu kemik tümörü seyri yavaş ilerlemekte olup, prognozu genelde iyidir. Kötü huylu kemik tümörlerine nazaran iyi huylu kemik tümörlerinin tedavisi daha kolaydır. İyi huylu kemik tümörleri genellikle bacakta kaval kemiğinde, kaburga, kol kemikleri gibi kemiklerde sıklıkla görülmektedir.

İyi huylu kemik tümörü tedavisi nasıl yapılır?
  • Çocuklarda görülen iyi huylu kemik tümörü kendiliğinden kaybolabilmektedir. Çocuklarda immün sistemin güçlü tutulması enfeksiyondan korunması iyi huylu kemik tümörleri kolayca atlatabilirler.
  • Kemikte meydana gelen iyi huylu tümör ilaç ve birtakım medikal işlemlerden sonra geçmiyor ise ameliyat ile tümörün kemikten kazınıp uzaklaştırılması gerekmektedir.
  • İyi huylu kemik tümörü kemikte kısalık ve eğriliğe neden olabilmektedir. Böyle olumsuz durumlarda kemik tümörü ameliyat edilip uzaklaştırılmalıdır.
  • İyi huylu kemik tümörleri vücut direncini düşürdüklerinden dolayı vücut direncini artırıcı ilaçların, vitamin ve minerallerin kullanılması gerekmektedir. Bunlara ilaveten sağlıklı beslenmeye de dikkat edilmelidir. Alkol, sigara, gibi kötü alışkanlıklarda bırakılmalıdır.
İyi huylu kemik tümörü tanısı biyopsi, röntgen ve ultrason ile yapılmaktadır. Kemik bölgesinden biyopsi yöntemi ile alınan dokunun histopatolojik olarak incelenip tanının konulması gerekmektedir. Histopatolojik olarak incelenen dokunun radyolojik ve ultrasonografik olarak da değerlendirilip kesin tanı konulmalıdır.
" } ] }