{ "title": "İyi Huylu Mesane Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Iyi-Huylu-Mesane-Tumoru-37.png", "date": "19.01.2024 06:22:53", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "İyi Huylu Mesane Tümörü, İçerisi boş olan, böbrek tarafından süzülen idrarı dışarı atan ve sadece adelelerden meydana gelen organa mesane adı verilir. İdrarın dışarı atılmasını sağlayan bu organda tümör oluşumu oldukça sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Mesanede oluşan tümörün en büyük sebebi ise bu organın üç tarafının kaplayan hücrelerin hasar görmesi neden olur. İçi boş olan bu organ karnın hemen alt bölgesinde bulunur. Keseye benzeyen mesane içine biriken idrarı dışarı atar. İlk önce böbreklerde süzülen idrar mesane içerisinde depolanmaktadır. Mesane içerisinde biriken idrar dışarı atılmak için aynı tüp görevi yapar. Tüp görevi yapan bu organın ismi ise üretradır.

Dış Tabaka: bu tabakanın içinde mesaneyi güçlendiren ve besleyen damarlar vardır. Mesanenin çevresini örten bu tabaka yağ dokusu ile fibrozdan oluşmaktadır.

İç Tabaka: bu tabaka kendini sürekli yenileyen ve geliştiren epitel hücrelerden oluşur. İç tabaka içinde bulunan bu epitel hücrelerin esneme özelliği de bulunmaktadır.

Orta Tabaka: Mesane içinde biriken idrarın dışarı atılması için bu orta tabaka oldukça önemlidir. Bu tabaka kaslar ile kaplıdır. İdrar atılır iken bu kaslar kasılır. Yine mesaneyi küçülten bu kaslar idrarın kolaylıkla dışarı atılmasını sağlar.

İyi Huylu Mesane Tümörünün Belirtileri Nelerdir?
İyi Huylu Mesane Tümörü Nasıl Teşhis Edilir?

Bu durumu teşhis etmek için üç işlem yapılır. Sisteskopi, idrar tahlili ve biyopsi yöntemidir. Tabi bu yöntemlerin öncesinde kişi detaylı bir şekilde muayene edilir. Muayene sonrasında fizik tedavi esnasında kişiden bazı testler istenir. Daha sonra kişiden yukarıda belirtilen testler istenir ve teşhis konur. Yapılan bu üç test tümör olup olmadığını hemen tespit eder.

İyi Huylu Mesane Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk önce mesane içinde oluşan tümörün meydana geliş süreci ile evresine göre müdahale yapılır. Oluşan iyi huylu tümörler genelde cerrahi müdahale ile alınır. İyi huylu olduklarından dolayı tekrardan oluşma özellikleri bulunmaz. Bu sebepten dolayı ilaç tedavisi hiçbir fayda sağlamaz mutlaka cerrahi müdahale gerekir.
" } ] }