{ "title": "İyi Huylu Tümör Ameliyatı", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Iyi-Huylu-Tumor-Ameliyati-47.jpg", "date": "18.01.2024 22:16:56", "author": "Zafer Eliaçık", "article": [ { "article": "İyi huylu tümör ameliyatı, günümüzde bulunan olanaklar sayesinde kolayca yapılabilir. Tabi bu tümörü öğrenmek insanın büyük bir şekilde üzebilir. Fakat moral bozmamak gerekir. Bazen tümör hastaları ameliyat olup olmamakta kararsız kalabilirler. Doktor bu konu hakkında gerekli açıklamayı yaparak ameliyat kararı alınabilir.

İyi huylu tümör ameliyatı nasıl yapılır?

İyi huylu tümör ameliyatı genel anestezi ile yapılmalıdır. Önce ameliyat yapılacak alan açılır. Mesela tümör beyinde ise kafadaki saçlar kesilir. Ameliyat olacak olan kişinin tümörlü olan yeri çeşitli malzemelerle sabitlenmelidir. Sonrasında ameliyat yapılacak yer yani cerrahi saha antiseptik solüsyonla silinir ve temizlenir. Daha sonrasında ise cerrahi sahanın kenarları steril cerrahi örtülerle örtülmelidir. Ameliyatta kullanılacak olan cerrahi ve tıbbı malzemeler ve eşyalar hazırlanır. Tümörün bulunduğu bölgeyi düzgün kesebilmek için ameliyat olacak olan kişinin tümör bölgesine çizgiler çizilir. Bu çizgiler ameliyat sırasında üzerinden gidilerek kesilir. Daha sonrasında çizgilerin üzerinden gidilerek o kısım kesildiğinde hastanın cildi, cilt altı, galea ve periost adıyla anılan dokular kemik üzerinden yavaşça sıyrılır ve genelde bu tip ameliyatlarda kullanılan özel bir matkap yardımıyla kafatasından büyük bir kemik çıkartılır.

Bu parça ameliyat sonunda o kısmı kapatmak için saklanır. Daha sonrasında karşımıza bir zar çıkar. Bu zar da yavaşça ve uygun bir biçimde açılarak beyin dokusuna ulaşmış olunur. Ameliyat mikroskop yardımıyla yapılması gerekir. Beyin dokusunda kesim yapılacak yer dışında her taraf pamukla kaplanması gerekir. Tümörün yerine göre beyine en az hasar hatta hiç hasar verilmemeye çalışılır. Daha sonra cerrahi tekniklerle tümör alınır. Daha sonrasında tümör alındıktan sonra kanama başlayacaktır bu kanamanın kontrol altına alınması gerekir. Daha sonrasına zar kapatılır. Ameliyatın başında çıkarılan kemik parçası yerine geri takılır. Daha sonra kesilen yerler dikilerek tekrar kapatılır.

İyi huylu tümör ameliyatının riskleri nelerdir?

Bu risk ameliyata giren doktora göre değişmektedir. Kimi doktor bu tür ameliyatlara alışmıştır, kimi doktor bu tür ameliyatlara fazla alışamamıştır. Eğer ameliyatınıza bilgili, eli alışmış ve iyi bir doktor girerse ameliyat pek riskli geçmez. Bunun dışında bu ameliyatın pek bir riski bulunmamaktadır.
" } ] }