{ "title": "İyi Huylu Tümör", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Iyi-Huylu-Tumor-76.jpg", "date": "21.01.2024 05:29:13", "author": "seda yağmur", "article": [ { "article": "İyi huylu tümör, Kanser riskinin en az olduğu tümör çeşididir. Tümör, DNA'sı bozulmuş hücreler olmasına rağmen çok fazla tehlike arz etmezler. Çünkü ülkemizde her tümöre, kanser bilinciyle yaklaşılmakta ve bilgi sahibi olunmamaktadır. Oysaki kanserli hücrelerin kontrolü sağlanamazken, iyi huylu tümörler kimi zaman ameliyat olunmadan dahi kontrol altına alınabilmektedir.

İyi huylu tümörler tıptaki adıyla \"benign\" olarak bilinirler ve kötü huylu tümörler gibi vücudun diğer bölgelerine yayılım göstermezler. İyi huylu tümörler, diğer tümör çeşitleri gibi mutasyona uğrar ve değişim gösterirler ancak cerrahi operasyonla alındıklarında tekrar çıkma eğilimi göstermezler. İyi huylu tümörün bulunduğu organa göre tedavi uygulanır. Özellikle kadınlarda çok fazla rastlanan iyi huylu tümör, kimi zaman çok fazla dikkate alınmamaktadır. Ancak çok çabuk mutasyona uğrayan bu hücrelerin zararsız olmaları bile insanı psikolojik olarak rahatsız etmektedir.

İyi huylu tümörün özellikleri nelerdir?
İyi huylu tümörler, polip, miyom, lipom olarak da adlandırılmaktadır. Toplumda sık sık rastlanılan bu tanımlar aslında şişlik, kitle gibi şekillerde kendini gösteren iyi huylu tümörlerdir. İyi huylu olsalar dahi bir genetik bozulma olduğundan dolayı, böyle bir kitle hissettiğinizde mutlaka bu bölümün ana dal uzmanı olan bir patoloji uzmanına görünmelisiniz.

En çok rastlanılan iyi huylu tümörler
İyi huylu tümörler genellikle ilaç, radyasyon ve kemoterapi yöntemi ile tedavi edilir. Bu tedavinin etkin olmadığı noktada çok nadir de olsa cerrahi operasyon ile müdahale edilebilmektedir. Kanserin ve tümörün günümüzde hala çıkış sebebi bilinmese bile, kullanılan tedavi ne olursa olsun hastanın direnci ve inancı çok önemlidir. Bu noktada tedavi için öncelikle hastanın bilinçli olması ve iyileşeceğine inanması gerekmektedir.
" } ] }