{ "title": "Kalça Kemiğinde Tümör", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Kalca-Kemiginde-Tumor-83.jpg", "date": "19.01.2024 14:44:00", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kalça Kemiğinde Tümör, Kalça kemiğinden anormal bir şekilde vücut hücrelerinin bölünmesi sonucu kitlesel olarak bu bölgede ortaya çıkan şişlikler tümör olarak adlandırılır. Genellikle sebebi belli olmayan kalça kemiğinde tümör zaman içerisinde etrafındaki dokulara yayılır ve sağlıklı olan bu dokularında zarar görmesine yol açarak kemiğinin zayıflamasına neden olur ve bu durumda birtakım olumsuz durumlara zemin hazırlar. Tedavi edilmediği takdirde kalça bölgesinin işlevinin azalmasına ve vücudun genelini etkileyerek bazı olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olur.

Kalça kemiğinde tümör belirtileri nelerdir?

Bu bölgede gelişen tümör kişinin oturmasını ve yatmasını konusunda bazı şikâyetlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Aynı zamanda ağrı durumu da yapabilen kalçada tümör genellikle iyi huylu tümörlerdir. Ancak bu durum genellikle birçok kişinin endişe duymasına neden olabilir. Çünkü tümör deyince insanın aklına direk olarak kanser riski gelir. Çoğunlukla 45-50 yaşlarında daha ortaya çıkan kalça kemiğinde tümör aynı zamanda kemik yapısının zarar görmesi ve güçsüzleşmesi nedeniyle kalça kemiğinin daha çabuk kırılmasına yol açabilir. Bununla beraber bazen kalça tümörleri nadir de olsa ter basması ve ateş şeklinde de ortaya çıkabilir.

Kalça kemiğinde tümör teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlığın teşhisi için ilk olarak hastanın başka hastalıkları olup olmadığı konusunda ayrıntılı bir araştırma yapıldıktan sonra hastaya fizik muayene yapılır. Tümörün boyutu, kemikte yapışık durumda olup olmadığı ve hareketliliği belirlendikten sonra tomografi, sintigrafi MRI gibi birtakım görüntüleme yöntemleri ile kalça kemiğinde tümör teşhis edilir ve tümörün yayılımı ve uzantıları belirlendikten sonra tedaviye başlanır. İyi huylu kalça kemiği tümörü tedavisinde hastanın yaşına göre farklı yöntemler uygulanabilir. Bazı durumlarda hastaya ağrıların geçmesine yönelik birtakım ilaçlar reçete edilebilirken bazı tümörler ise kendiliğinden geçebileceği için yalnızca gözlem yapılması yeterli olur. İyi huylu tümörün kötü huylu olma durumu söz konusu ise genellikle kalça kemiği tümörü alınır ve bu durum sayesinde de ortaya çıkacak patolojik kırıkların önüne geçilmiş olur. Kötü huylu kalça kemiğinde tümör durumunda ise cerrahi operasyonla tümörün alınması ile tümörün çevresindeki dokuda alınabilir. Bununla beraber hastaya aynı zamanda radyoterapide uygulanır. Ameliyat sonrasında ise kemoterapi ile tedaviye destek verildikten sonra hastada kalça kemiğinde tümörün tekrar etme olasılığı olabileceği için belirli aralıklarla takip edilmesi gerekir.
" } ] }