{ "title": "Karaciğer Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Karaciger-Tumoru-92.jpg", "date": "21.01.2024 06:33:36", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Karaciğer tümörü, vücutta bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karaciğer organında meydana gelen hastalığa verilen isimdir. Karaciğer, karın bölgesinin üst sağ bölümünde yer almaktadır ve göğüs ve karnı ayıran kas tabakasının altına bulunmaktadır. Kırmızı bir renk özelliği bulunan bu organ iki ana bölümden oluşmaktadır. Bu organını vücutta yapmış olduğu işlem oldukça önemlidir. Kanda bulunan zararlı maddeleri düzenler ve salgılanmasına yardımcı olur.

Bunun yanı sıra yağların sindirilmesi ve vücut atıklarının dışarı atılmasını sağlayan karaciğer ayrıca vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasına karşı da fayda sağlamaktadır. Vücutta bulunan organlar arasında kendini yenileyebilme özelliği taşıyan tek organdır. Bu nedenden dolayı karaciğerde oluşabilecek rahatsızlıkların karaciğerin fonksiyonuna zarar verilmeden tedavi edilmesi kolaylaşmaktadır.

Karaciğer tümörü nasıl meydana gelir?

Bu tümör organın kendi yapısından dolayı meydana gelmekte olan kötü huylu kanserlerdir. Vücut organlarında meydana gelebilecek kanserler arasında en az rastlanan tür karaciğer tümörüdür. Hastalık genellikle erkeklerde daha fazla görülmektedir. Karaciğer tümörüne neden olan iki farklı unsur bulunmaktadır. Bu unsurlardan ilki olan hepatoselüler karsinom karaciğer kanserinin oluşmasına en fazla neden olan türdür. İkincisi ise karaciğer içindeki safra yollarında meydana gelmektedir. Karaciğerde meydana gelebilecek tümör oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Bu bölgede meydana gelebilecek hastalıklar tümörün başka bölgelere de sıçramasına neden olabilir.

Karaciğer tümörü belirtileri nelerdir?

Karın şişliği: Karın bölgesinde meydana gelebilecek olan iki türlük şişlik görülmektedir. Bunlardan ilki tümör nedeni ile oluşan şişliktir. Diğer şişlik ise karaciğerin görevini yerine getirememesinden dolayı ortaya çıkan şişliklerdir.

Kilo kaybı: Yaşamın devamı için gerekli olan unsurlardan bir olan beslenmenin düzenli ve dengeli olarak yapılması oldukça önemlidir. Beslenme durumlar günlük olarak düzenli bir şekilde yapılıyor fakat kilo kaybı gibi durumlar ortaya çıkıyor ise karaciğer de tümör hastalığı meydana gelmiş olabilir. Ayrıca nedensiz kilo kaybı birçok hastalığında habercisi olabilir.

Sarılık: bu hastalık karaciğer iltihaplanması ve safra yolunun tıkanması gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Sarılık hastalığı karaciğerin işlevini ve fonksiyonunu etkilemektedir.

Karaciğer tümörü oluşan kişilerde ilk zamanlarda belirtiler ortaya çıkmayabilir. Hastalık ilerledikçe karında şişkinlik, ciltte sararma, kaşıntı, sırta vuran ağrı, ani kilo kaybı, iştahsızlık, ateş, gece uyurken terleme, idrar renginde koyulaşma ve soluk renkli dışkı gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Karaciğer tümörünün oluşmasının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak hastalığa vücudun belirli bölgelerinde meydana gelmiş olan birtakım rahatsızlıklar neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra hepatit C ve hepatit B gibi hastalıkların ilerleyen zamanlarda bu tür kanser hastalıklarına neden olduğu tahmin edilmektedir.

Karaciğer tümörü tedavisi nasıl yapılır?

Karaciğer tümörü için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında en fazla yarar sağlayan yöntem cerrahi tedavidir. Karaciğer organında herhangi bir bölgede oluşmuş olan tümör alınarak tedavisi yapılamaya çalışılır. Bunun yanı sıra gerek duyulduğu takdirde karaciğer nakli yapılır. Hastalığın tedavisi için yapılacak olan yöntemler arasında kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerde bulunmaktadır.
" } ] }