{ "title": "Kemik Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Kemik-Tumoru-93.jpg", "date": "21.01.2024 02:46:21", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Kemik tümörü; kemik tümörü diğer tümörlerden daha hızlı ve kontrolsüz bir biçimde ilerler ve büyür. Tümörler genel olarak ikiye ayrılır. Bunlar iyi huylu kemik tümörü ve kötü huylu kemik tümörleridir. İyi huylu olan kemik tümörler sadece bulunduğu bölgeyi etkisi altına alırken kötü huylu kemik tümörler ise hem bulunduğu kemiği hem de diğer organlara yayılarak oluşan tümörlerdır.

Ayrıca tümör kontrolsüz olarak bölünen vücut hücrelerinin ortaya çıktıkları organlarda büyümeye ve şişliğe neden olurlar. Bazı kemik tümörleri sebepsiz olarak çıkmaktadır. Oluşan bu kemik tümörleri zamanla büyür ve diğer dokulara da sıçrayarak kemiklerin zayıflamasına hatta kemiklerin kırılmasına neden olur. Zamanında fark edilip tedavi edilmez ise daha ciddi problemlere neden olabilmektedir.

Kemik tümörü çeşitleri

İyi huylu kemik tümörü; iyi huylu olan kemik tümörleri kemiklerde meydana gelen gelişim bozuklukları ile ortaya çıkar. İyi huylu kemik tümörleri her yaşta ve her cinste rahatlıkla oluşup gelişebilmektedir. Ayrıca iyi huylu kemik tümörleri bulundukları yerde tahribata yol açarak bazen kendiliğinden bazen de kısa bir tedavi sürecinden sonra geçmektedir. İyi huylu olan bu kemik tümörleri genellikle el ve ayaklardaki uzun kemiklerde oluşmaktadır.

Kötü huylu kemik tümörleri; kötü huylu kemik tümörleri oluşma ve büyüme bakımından tehlikeli ve zorlu bir tedavi gerektiren bir tümör çeşididir. İyi huylu olan kemik tümörü ile kötü huylu olan kemik tümörü arasındaki fark ise kötü huylu olanı kanser olarak nitelendirilir zoru hatta ölümcül de olabilmektedir.

Kemik tümörü tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle tedaviye başlamak için bu tümörün türü tespit etmek gerekir. Bu da yapılacak olan el ile muayene, kan tahlili ve çeşitli röntgenler sonucunda belli olur. Bunun içinde vücudunuzdaki herhangi bir kemikte şişlik, ağrı, şekil bozukluğu ve kemik çıkıntısı var ise mutlaka doktora gidilmeli ve doktoru uzun gerekli gördüğü tahliller yapılıp onun neticesinde tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. İyi huylu olan bir kemik tümörü ise çeşitli ilaç ve ağrı kesiciler ile düzeltme yoluna gidilir. Ancak yapılan araştırmalarda kemik tümörü kötü huylu ise birçok tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri ise hastalığın bulunduğu organa ve büklüğune göre değişir. Örneğin ışın tedavisi, kemoterapi ve ameliyat gibi tabi bu tedavi şekillerine doktorunuzun yönlendirmesi ve karar vermesi gerekir.
" } ] }