{ "title": "Kolda Tümör", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Kolda-Tumor-81.jpg", "date": "21.01.2024 13:35:06", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Kolda tümör, vücutta bulunan hücrenin veya hücre gruplarının ani bir şekilde çoğalması olayı tümör hastalığına neden olmaktadır. Bu hastalıkta hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalma gösterir. Vücudun çeşitli bölgelerinde tümör hastalığının meydana gelmesi mümkündür. Kemiklerde meydana gelebilecek bu tür hastalıklar iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu olarak da kendini gösterebilme özelliğine sahiptirler. Kolda tümör başka organları da etkileyebilmektedir. Vücudun bir bölgesinde bu hastalığa maruz kalan organ diğer organlara da bu hastalığı bulaştırabilir. Ancak bu sadece kötü huylu tümör için geçerlidir. İyi huylu tümörlerde organın işlevinin yapmasına engel olmaz ve organın büyümesine engellemez.

Kolda tümör neden oluşur?

Kolda tümör oluşmasına neden olan en önemli unsur aşırı ışına maruz kalmaktır. Bunun yanı sıra vücudun kapmış olduğu enfeksiyonlarda bu hastalığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Vücudun meydana gelebilecek olan bazı hastalıklar vücudun direncinin düşmesine ve vücudun hastalıklara karşı koruma sağlayamamasına neden olmaktadır. Bu tür durumlarda tümör hastalığının oluşmasına oldukça kolaydır. Ayrıca virüsler, sigara ve kolun zararlı ışınlara maruz kalması bu hastalığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Kolda tümör oluşumunun belirtileri nelerdir?

Bu tür hastalıklarda vücutta gelebilecek en önemli belirtiler arasında kolda oluşan ağrılar yer almaktadır. Bu ağrılar ilerleyen zamanlarda dayanılmaz bir ağrı oluşturabilmektedir. Bunun yanı sıra kol bölgesinde şişliklerin meydana gelmesi de kolda tümör oluşumunun belirtileri arasındadır. Eğer kolda şişlikler meydana gelmiş ise damarlarda belirginleşmeler oluşmaktadır. Dışarıdan bakıldığında damarların çok kalın ve şiş bir hal aldığı gözlemlenebilir. Eğer hastalık iyi huylu ise bu tür ağrılar ve şişlikler kendini göstermez. İyi huylu tümör hastalığında sadece sinir ağrıları meydana gelmektedir.

Kolda tümör oluşunun tedavisi nasıl yapılır?

Kolda tümör tedavisi için yapılabilecek ilk işlem tümörün türünün belirlenmesidir. Tümörün türünün belirlenmesi için biyopsi işlemi yapılmaktadır. Tümörün türü belirlendikten sonra tedavi için kemoterapi uygulanır. Hekimlerin gerek duyması halinde cerrahi müdahaleler da yapılabilmektedir. Cerrahi müdahaleler de kolda oluşan tümörün büyümeden ve ilerlemeden yapılması gerekmektedir. Bu tür hastalıklarda erken teşhis oldukça önemlidir. Eğer hastalık çok geç fark edilmiş ise tümörün meydana gelmiş olduğu kol kesilmelidir. Hastalığın ilerlemesi hayati problemlerin oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir.
" } ] }