{ "title": "Köşe Tümörü Ameliyatı", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Kose-Tumoru-Ameliyati-64.jpg", "date": "19.01.2024 03:31:20", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Köşe tümörü ameliyatı, beyin içerisinde yer alan, kulak arkası bölümünde kafa sinirlerinin bulunduğu bölüme köşe adı verilmektedir. Köşenin görevi vücudun dengesini sağlamak ve işitme işlevini yerine getirmektir. Bu bölgede meydana gelebilecek tümör hastalıkları hem hasta ve hem de cerrah için ciddi sorunlar oluşturmaktadır.

Köşe tümörü ameliyatı nasıl yapılır?

Köşe tümörü ameliyatı iyi yetişmiş cerrah tarafından yapılmaktadır. Bu tür ameliyatlarda öncelik yüze gelen sinirin yani yedinci sinirin korunması oldukça önemlidir. Hastalıktan etkilenen sinirler ameliyat edildikten sonra işlevini eskisi gibi yapmayabilir ya da işlevini eskisi gibi yapması biraz zaman alabilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu ameliyatta tümörün meydana gelmiş olduğu bölge tespit edilir ve açılacak olan bölgede bulunan saçlar kesilir. Hastanın ameliyat sırasında başının oynamaması için başlık takılır. Bu işlemlerden sonra açılacak olan bölgenin etrafı antiseptik solüsyonlar ile iyi bir şekilde silinir ve etrafı cerrahi örtüler ile örtülür. Bu işlemlerden sonra önceden kafa tası bölgesi önceden çizilmiş işaretli bölgelerden açılmaya başlanır. Açılan bölgede bulunan kemik dikkatli bir şekilde çıkartılır ve muhafaza altına alınır. Tümörün meydana gelmiş olduğu bölgeye ulaşıldıktan sonra son derece dikkatli bir şekilde tümör çıkartılır.

Köşe tümörü ameliyatı riskleri nelerdir?

Köşe tümörü ameliyatı sırasında alt kafa çiftlerinin korunması oldukça önemlidir. Alt kafa çiftleri yutma ve konuşma işlevini yerine getirmektedir. Ameliyat sırasında bu sinirlerin zarar görmesi halinde bu işlevlerde aksaklıklar meydana gelebilir, hatta vücut bu işlevini tamamen kaybedebilir. Bunun yanı sıra ölüme ve ağır sakatlıklara da neden olabilen köşe tümör ameliyatının zaman kaybetmeden yapılması gerekmektedir. Ameliyat yapılmaz ise tümörün hacmi artar ve yüz felci, kuvvet ve denge kusuru gibi sorunlara yol açabilir.

Köşe tümörü ameliyatı tümörün tamamen çıkartılması ve en az zararlar işlemin bitmesi cerrahların ortak amacıdır. Ameliyat işleminin yanı sıra hastalığın tedavisi için bazı uygulamalarda bulunmaktadır. Bu uygulamalar arasında gama ışını ile tümörün yakılması da yer almaktadır. Fakat bu yöntem cerrahiye uygun bir işlem değildir. Bu tedavi yöntemi ise duyma işlevinin tam olarak kaybetmemiş hastalarda yapılmaktadır. Bunun yanı sıra meydana gelmiş olan tümör çok büyük değilse ve klinik araza neden olmuyor ise bu uygulamanın yapılması tavsiye edilebilir. Hastalığın tedavisi oldukça önemlidir. Tedavi edilmeyen köşe tümörü sağırlığa neden olmaktadır.
" } ] }