{ "title": "Mesane Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Mesane-Tumoru-36.jpg", "date": "21.01.2024 10:39:30", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Mesane Tümörü, mesaneyi oluşturmada görevli olan hücrelerin kontrol dışında çoğalması ile meydana gelen tümöre \"mesane tümörü\" ismi verilmektedir. Mesane tümörü özellikle idrar kesesinin içerisinde bulunan ve bu katmanı döşeyen hücrelerin tabakasından kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Eğer bu hücrelerin çoğalması yalnızca mesanenin içinde ortaya çıkmışsa \"mesane kanseri\" ismi verilmektedir. Mesane tümörü genellikle mesanedeki kas tabakasına geçmektedir ve burada diğer çevre dokulara yayılarak devam etmektedir. Ayrıca vücuttaki kan dolaşımı vasıtası ile mesane tümörü bütün vücuda kolay bir şekilde yayılımı sağlanabilir. Mesane tümörü genel olarak ürolojik sistem içerisinde prostat kanser hastalığından sonra sıklıkla rastlanılan bir hastalık çeşididir. Mesane tümörü çoğunlukla idrar kesesinin içinde meydana gelen iyi ve kötü huylu olan urlara verilen bir isimdir. Mesane tümörü kadınlara oranla erkeklerde 4 kat daha sık görülen hastalıktır, aynı zamanda erkelerde görülme yaşı 50 olarak kabul edilebilir. Ayrıca mesane tümörü günümüzde aşırı bir şekilde sigara tüketimi olan ülkelerde erken yaştaki erkek hastalarda görülebilmektedir. Mesane tümörününyaklaşık olarak %90'ı kötü huylu tümör iken, %10'luk kısmı iyi huylu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Mesane Tümörünün Belirtileri Nelerdir?

Mesane tümörünün en sık ve yaygın olan belirtisi idrarda meydana gelen kanamadır. İdrarda ortaya çıkan kanama çoğunlukla ağrısızdır, ancak özel durumlara bağlı olarak kişinin sık olarak idrara gitmesi ve idrar yaparken yanma gibi bazı şikâyetlere sebep olabilmektedir. Bazen de hasta idrarını yaparken hem mesanede ağrı olması hem de idrarın kokulu olması şekilde de belirti göstermektedir. İdrar yaparken herhangi bir ağrı hissedilmez, ancak ara ara idrarda kanamalar göze çarpabilir. Ayrıca bu kanama ile bazen idrarda kan pıhtısı da görülebilmektedir. Hem karın bölgesinde hem de bel bölgesinde meydana gelen ağrılar şeklinde belirtiler gösterebilir. Ancak mesane tümörünün neden kaynaklı olarak ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemektedir. Mesane tümörü genellikle sık olarak ortaya çıkan idrar yolu hastalıklarında, böbrek taşı olan insanlarda daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Çevresel kansorejen etmenler de özellikle mesane tümörünün gelişiminde büyük rol oynamaktadır.

Mesane Tümörünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

Özellikle erkek hastaların genelinde mesane tümörü hastalığı riski bulunmaktadır. Bunun için mesane tümörü olan hastalar mutlaka uzmanın sizin için uygun görmüş olduğu aralıklar ile takip edilmesi gerekmektedir. Mesane tümörünün büyüyüp büyümediğini anlamak için mutlaka düzenli olarak sistoskopi ve idrar testinin yapılması gerekmektedir. Mesane tümörünün tedavisinde çoğunlukla sistoskopi ismindeki cerrahi alet ile yerinden çıkarılmaktadır. Bunun dışında mesane tümörünün tedavisinde hastaya radyoterapi ve kemoterapi tedavisi uygulanmaktadır.
" } ] }