{ "title": "Nöroendokrin Tümör", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Noroendokrin-Tumor-21.jpg", "date": "21.01.2024 15:27:46", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Nöroendokrin Tümör, Akciğerler, pankreas, ince bağırsaklar, mide gibi organlarda çoğunlukla olmak üzere nadir olarak diğer yapı ve organlarda da görülen bir rahatsızlıktır. Nöroendokrin tümör, diğer tümörlere göre daha küçük boyutludur ve yavaş büyürler. Bu tip tümörler yavaş büyümelerinden dolayı ölçülebilir forma gelmeleri yıllar sürmektedir.

Nöroendokrin Tümör Belirtileri Nelerdir?

Tümörü taşıyan bireylerin büyük çoğunluğunda hastalıkla ilgili hiçbir emare görülmemektedir. Bu tip tümörler hormon salgılamaktadır. Tümör yerleştiği organa has hormonlar salgıladıkları için rahatsızlık belirtileri yerleştikleri organdaki fonksiyon bozukluğu gibi rahatsızlık belirtileri görülmektedir. Midede ortaya çıkan tümör sanki ülser rahatsızlığı gibi, karaciğerde gelişen nöroendokrin tümör sarılık gibi, bağırsaklarda oluşan tümör, bağırsaklarda hareketliliği artırarak ishal gibi belirtiler göstermektedir. Tümörün yavaş büyümesi olayın yanlış anlaşılmasına da mahal vermektedir.

Bazı hastalarda ise ateş basması, bunaltı gibi belirtiler verebilmektedir. Bu durum ise kalbe yakın yerlerde nöroendokrin tümörün oluşmasıyla olabilmekte, hatta kalp yetmezliği gibi hallere de sebep olabilmektedir.

Nöroendokrin Tümörlerin Nasıl Teşhis Edilir?

Bu tip tümörler, tek bir tümör çeşidi yoktur. Ortaya çıktıkları organ ve yapılarla farklılaşmakta ve o organ ya da yapının ismiyle anılmaktadır. Her tip nöroendokrin tümörün farklı yapısı bulunmaktadır. Bu nedenle tüm çeşitlerini iyi bilinmesi ve tedaviye öyle başlanılması her açıdan iyidir. Nöroendokrin tümörler tıp dünyasında son dönemlerde fark edilebilmiş bir tümör çeşididir. Teşhis ve tedavisi için oldukça yeni çalışmalar yapılmaktadır. Her açıdan tanınırlığı henüz tam olarak gerçekleşmemiştir. Vücuttan alınacak parçaların biyopsisinde bile tanınırlığı gelişmemiştir. İlaç tedavisi için de henüz ilaçlar geliştirilememiştir.

Yine de görüntüleme yöntemleri patolojik incelemelerle teşhis edilmeye çalışılmamaktadır. Tümörün yavaş büyümesi birçok hastanın yaşamsal fonksiyonlarını çokça etkilememektedir. Bu sebeple çok belirgin olan durumlar ancak teşhis edilebilmektedir.

Nöroendokrin Tümörlerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın yavaş ilerlemesi yaşamsal endişeye gerek bırakmamaktadır. Tümörler çok erken teşhis edilebilir ise küçük cerrahi müdahale tümör tamamen alınarak sorun ortadan kalkabilmektedir. İlerlemiş vakalarda ise henüz ilaçla tedavi yapılamamakta olup ışın tedavisi uygulanabilmektedir. İlerlemiş vakalarda da bazı durumlarda cerrahi müdahale yapılmaktadır. Kemoterapi tedavisi de uygulanmaktadır.
" } ] }