{ "title": "Tükürük Bezi Tümörleri", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Tukuruk-Bezi-Tumorleri-46.jpg", "date": "21.01.2024 14:56:41", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Tükürük bezi tümörleri, sık karşılaşılan hastalıklar içerisinde yer alır. Ağız içerisinde 3 adet tükürük bezi bulunurken; bunlar çene üzeri, kulak önü, yanak bölümünde yer almaktadır. Tükürük bezi tümörlerinin varlığının saptanmasın sonrasında gerekli işlemi yapılarak bu bölümden çıkartılması ile gerekli tedavi işlemi gerçekleştirilir. Hayatı olumsuz yönde etkileyen tükürük bezi kanserleri kişinin yemek yemesinde güçlük yaşanmasına sebebiyet verirken; günlük hayatı olumsuz yönde etkiler. Konuşma bozukluğu, ağız içerisinde şişlik gibi birçok sıkıntı ile ortaya çıkarken; vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi ile hastalığının oluşturduğu etkilerin giderilmesi sağlanır.

Tükürük bezi tümörleri belirtileri nelerdir?

Oluşan bu problem bazı hastalarda hiçbir belirti ortaya çıkarmadan yayılma yaparken; genellikle hasta da bulunan diş problemleri için yapılan muayene de ortaya çıkar. Ağız içerisinde şişlik meydana gelmesi ile yanak, kulak, dudak, çene bölümlerinde oluşan şişlik ile kendini belli eder. Genellikle ağırı oluşumu yapmaması ile kulak akıntısına ile kendini belli eder. Bu süreç içerisinde hastada yutma problemi, ağzın açılması esnasında güçlük çekilmesi, yüzde bulunan kaslar de kuvvetsizlik ve yüz üzerinde belirli bölümlerde geçmeyen ağrı ile kendini belli eder.

Tükürük bezi tümörleri neden olur?

Oluşan bu problem bazı hastalarda genetik olarak meydana gelir. Özellikle DNA üzerinde kanser yatkınlığı bulunan kişilerde görülme olasılığı bulunmaktadır. Tükürük bezi tümörlerinin nedeni kesin olarak belirlenememiştir. Yaşlılığa bağlı ortaya çıktığı görülmektedir. Ayrıca bazı hastalara uygulanan radyasyon tedavileri sonucunda boyun ve baş bölgesi etrafında yayılma yaptığı belirtilmektedir. Cep telefonunu aşırı kullanan kişilerde bulunma olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca alkol ve sigara ürünlerini fazla kullanan kişilerde tükürük bezi tümörleri oluştuğu belirtilmektedir.

Tükürük bezi tümörleri tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Hastada bulunan şikâyetlerin ardından gerekli kontrollerin yapılması ile ağız içerisinde bulunan tükürük bezi tümörlerinin tanısı konulur. Öncelikli olarak tümör bulunan alandan küçük miktarda biyopsi yapılarak kanserin türüne ve yayılma şekline göre gerekli tedavi planlanır. Daha sonrasında kulak ön kısmında bulunan tükürük bezinin alınması ile gerekli müdahale yapılırken; boğaz etrafında bulunan tükürük bezinde endoskopik müdahale yapılarak gerekli tedavi sağlanır. Bu bölümde bulunan sağlıklı dokuların zarar görmemesi için endoskopik müdahale en doğrusudur. Boyunda bulunan lenf bezlerinin alınması ile tükürük bezinin oluşturduğu yayılmanın giderilmesi sağlanır. Bazı hastalara yapılan uygulamalar ile doku kaybı yaşandığı belirtilirken; hassas bölüm olması sebebiyle tedavinin dikkatli şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Tükürük bezi tümörleri uygulanan yöntemler ile tedavi edilmemiş ise tümörlerinin giderilmesi için Radyoterapi ve kemoterapi uygulaması gerçekleştirilir. Radyasyon terapi ile x-ışınları verilerek kanser hücrelerinin yok edilmesi sağlanırken; bu bölümde bulunan sıkıntının giderilmesi sağlanır. Uygulanacak kemoterapi yöntemi ile kanserli olan hücrelere ilaç verilerek öldürülmesi veya çoğalmasının önüne geçilmesi sağlanır. Uygulanan Kemoterapi ve radyoterapinin yan etkileri fazla olduğu için öncelikli olarak diğer yöntemlerinin kullanılması ile tedavi yapılması sağlanır. Diğer tedavilere cevap verilmemesi halinde bu iki uygulamanın yapılması daha sağlıklı olur. Erken tanı hayat kurtardığı için hastanın ağız içerisinde bulunan şişliklerini fark etmesi halinde gerekli kontrollerin yapılması son derece önemlidir. Aksi halde ihmale alınması halinde başka organlara yayılma yaptığı için tedavisi güçleşirken; ölüme bile sebebiyet verdiği belirtilmektedir.
" } ] }