{ "title": "Tümör Ameliyatı Riski", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Tumor-Ameliyati-Riski-55.jpg", "date": "21.01.2024 14:42:00", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Tümör Ameliyatı Riski, Her ameliyatta küçük büyük riskler bulunur ancak tümör ameliyatı riski biraz daha fazladır. Tümörün bulunduğu bölgenin yaşamsal fonksiyonlara olan katkısı riskin büyüklüğünü ortaya koyar. Beyinde bulunan tümörün temizlenmesi riski en fazla olandır. Beyin ameliyatı sırasında en ufak bir teknik sorun hasta için ölümcül risk taşımaktadır. Bununla birlikte tümörün kötü huylu olması olası riskleri daha da artırmaktadır.

Günümüz teknolojik imkânları tıp dünyası üzerinde de oldukça etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bu etki iyileşme sürecinin hızlandırılması, yeni tümor oluşumlarının azaltalması gibi etkilerdir.

Tümör denilince insanlar sürekli bir ürperti içinde olurlar fakat çoğalmayan iyi huylu tümörlerin oranı diğer kötü huylu tümerlere göre %80 daha fazla olması kayda değer bir rakamdır. Bu nedenle hastalığın riskleri değerlendirilirken tümörün iyi veya kötü oluşu önemlidir. Örneğin beyinde meydana gelen kanama için yapılan ameliyat riski iyi huylu bir tümör riskinden daha fazladır.

Tümör ameliyatı riskinin azaltılması için neler yapılmalıdır?

Ameliyat sonrası ağrılar birkaç gün sürer. Tümör ameliyatı beyinde ise bu ağrının süresi bir haftayı bulabilir. Beyin ameliyatı sonrası mümkün olduğunca kanamanın az olması, sterilizasyon riskin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Ameliyat sonrası kesi bölgelerinde oluşabilecek enfeksiyon oluşumuna karşı özenle bakım yapılmalıdır.

Tümör ameliyatı riski olarak gösterilecek diğer bir risk ise ameliyatın tümör büyümesini tetiklemesi olarak görülür. Tümör oluşmuş kişilerin ameliyat öncesinde hormonlu gıdalardan uzak durması ve vücut direncini yüksek tutacak besinler tüketmesi önemlidir. Ameliyat sonrası başka bir risk isi ödem oluşumudur. Kesi bölgelerinde tahliye kanallarının oynaması ile deri altında veya tümör alının organ içinde ödem oluşabilir. Bu durum ise çeşitli komplikasyonların oluşmasına neden olabilir.

Tümör ameliyatlarının başarılı geçmesi riskin azalması demektir. Özellikle beyin tümörleri ameliyatlarında; ameliyattan sonra çeşitli fonksiyon kayıpları yaşanabilir. Bu durumun önlenmesi için yeni bir ameliyat gerekebilir.
" } ] }