{ "title": "Warthin Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Warthin-Tumoru-85.jpg", "date": "19.01.2024 03:04:05", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Warthin Tümörü, Dünya Sağlık Örgütü benzer isimleri taşıyan tümör oluşumları arasındaki karışıklığı önlemek için kullanmış olduğu bir terimdir. Çoğunlukla parotis ve periparotit lenf nodunu içerisinde oluşmaktadır, vücudun diğer bölgelerinde ender görülür. Warthin tümörü kadınlara göre erkeklerde daha sık ortaya çıkar, İnsanlarda oluşumu orta ile yaşlı bireyler olmak üzere ve sigara içenlerde daha fazladır. Yavaş büyüme görülür. Warthin tümörü, tür olarak multisentrik unilateral ya da bilateraldir.

Warthin Tümörü Oluşumu

Warthin tümörü çok sık olarak kistik, lenfoid stromalı, papiller yapılardan oluşmaktadır. Epitel çift tabakalı ile asıl şekilde onkositiktir. Ancak müköz, goblet veya skuamöz metaplazi alanı bulunabilir. Onkositik hücreler bilhassa travma karşı hassas bir yapıdadır, bundan dolayı Warthin tümörür spontan veya iias'ın akabinde total veya subtotal infarkt ile metaplazik farklılıklar olabilir. İnce bir iğne aspirasyon sitolojisi Warthin tümörü teşhisi koymada bilhassa önemli bir usuldür.
Karakteristik şekilde onkositik epitelial hücre katmanları, lenfositler, mast hücreleri ile proteinöz yapıda bir yerden oluşmaktadır. Onkositik hücreleri yoğun ve tek tabakalı, bal peteği şeklinde olup, sık olarak mast hücreleriyle beraberdir. Germinal santral yapıları ilee kolesterol kristali görülür. Nadir şekilde gerçek skuamöz hücreleri, vakuollü atipik hücreleri, osteoklastik dev hücreleri, epiteloid hücreleri ile siderofajları bulundurur. Ortamındaki ender bulgular korpora amilasea gibi yapılar ile tirozinden önünden zengin kristallerdir. Tirozinden yana zengin olan kristaller birkaç onkositik tükürük bezi neoplazmıyla beraberdir.

Warthin Tümörünün Diğer Tümörler ile Birlikte Bulunması

Warthin tümörü erişkin insanlarda kistik parotis bezi lezyonlarıyla karışabilir. Periparotid lenf nodlarının içiçinde Warthin tümörünün olması metastaz şeklinde yorumlanabilir. Onkositik hücreleri katmanlar gibi ise onkositoma şeklinde değerlendirilebilir. Warthin tümöründe skuamöz metaplazi ile kistik değişiklik ender değildir. Bu özellik hataya binaen mukoepidermoid karsinom veya metastatik skuamöz hücreli karsinom şeklinde yorumlanabilir. Tükürük bezi tümörünün ekstra olarak ve intrasellüler müsin oluşumu mukoepidermoid karsinomların ayırıcı tanısı için güvenli bir kriter olmaz. Mukoepidermoid karsinomda oluşan epitelial hücre türlerinin karışımı olmaz, fakat skuamöz metaplazili Warthin tümörünü mukoepidermoid karsinomdan ayırmak çok zordur. Multipl servikal nodların ayrışımında ekstraparotid yerleşimli olan Warthin tümörünün dikkate alınması gerekir.
" } ] }