{ "title": "Yumuşak Doku Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Yumusak-Doku-Tumoru-14.jpg", "date": "20.01.2024 09:45:47", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Yumuşak doku tümörü, sık karşılaşılan şikâyetler içerisinde yer alır. Genellikle vücudun içerisinde yağ dokusunun bulunduğu bölgelerde, kas dokusunda, bağ dokusu içerisinde, eklemlerde veya sinir dokuları içerisinde görülen kanser içerikli hastalıktır. Tedavi edilmemesi halinde ölüme sebebiyet verirken; hızlı yayılma özelliği gösterdiği belirtilmektedir. Çocuklar da başta olmak üzere gençler ve erişkinlerde görülen yumuşak doku tümörü kanser hastalığının yüzde 10'unu oluşturmaktadır. Çocuklarda özellikle beş yaş sonrasında görüldüğü belirtilirken erkek çocuklarında daha fazla görüldüğü belirtilmektedir. Vücudun belirli bölümlerinde yumuşak doku fazla olduğu için bu bölümlerde tümör oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Yayılma özelliği gösterdiği için ulaştığı bölümlerde çoğalma özelliği gösterir. Özellikle akciğer ve iskelet sistemi üzerinde bulunan yumuşak dokularda sıklıkla gözlenirken; bayanlarda meme üzerinde yayılma yaptığı belirtilmektedir. Bulunduğu alanda büyüme hızı tümör içerikli hücrelerin yapısına göre değişiklik gösterir. Erkeklerde penis üzerinde çoğalma gözlenirken; boyun, baş veya diğer organlarda kan yoluyla hızla yayılmaya yapar.

Yumuşak doku tümörü neden olur?

Oluşan tümörün hangi sebepten meydana geldiği kesin olarak bilinmemektedir. Vücut içerisinde bağ dokusunun neden olduğu belirtilirken hastalığın oluşmasına sebep olan bazı riskler bulunmaktadır. Özellikle ailede içerisinde Rabdomiyosarkomların neden olduğu belirtilmektedir. Ailede bulunması ihtimalli çocuklarda görülme olasılığını yükseltir. Bu sebepten dolayı yumuşak doku tümörünün genetik olduğu da belirtilmektedir.

Yumuşak doku tümörü belirtileri nelerdir?

Birçok çeşidi bulunan yumuşak doku tümörünün vücudun belirli bölümlerinde şişlik ve ağrıya sebep olduğu belirtilir. Bu sebepten dolayı hareket kısıtlılığına neden olurken; vücutta özellikle göz etrafında bulunan yumuşak doku tümörü göz bebeğinin öne doğru çıkmasına neden olurken; kendini bu şekilde belli eder. Bununla birlikte görme problemi yaşanır. Hastaların bazılarında burun tıkanıklığı ve grip gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Kafatası etrafında bulunan yumuşak doku tümörü beyin üzerinde olumsuz yönde etki yaratıp, felç, sinir kaybı veya çift görme gibi belirtiler gösterir. Ayrıca kanlı idrar, idrar yaparken ağrı çekilmesi, vajinal kanama gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Yumuşak doku tümörü tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Yayılma yapması ile oluşan şişlikler ile ortaya çıkan yumuşak doku tümörü doktorun muayene etme esnasında ortaya çıkarken, bazı hastalarda şüpheli durumlarda ultrasonografisi yöntemi kullanılarak varlığı belirlenir. Vücutta bulunan yumuşak doku tümörünün varlığının saptanması için gerekli bütün incelemelerin yapılması gerekir. Ayrıca tümörünün ne kadar yayılma yaptığının araştırılması ile hastaya uygulanacak tedavi değişiklik gösterir. Hastaya manyetik rezonans tomografi işlemi gerçekleştirilerek yumuşak doku tümörünün varlığının ve yayılımının takibi gerçekleştirilir. Tümörün büyüklüğüne göre veya vücutta verdiği hasara göre değişik metotlar ile görüntülenmesi gerçekleştirilir. Yumuşak doku tümörünün bulunduğu alında biyopsi işlemi gerçekleştirilerek gerekli araştırma yapılır. Patoloji sonucuna göre hücrelerde kötü huylu kanser bulunmuş ise buna göre tedavi yolu izlenir. Bazı hastalarda ise iyi huylu olduğu için gerekli tetkiklerin ve kontrollerin yapılması için hastanın sık sık kontrollerinin yapılması gerekir. Kötü huylu bulunan yumuşak doku tümörünün tedavisi için gerekli tedavi planları gerçekleştirilir. Tümörün türüne göre kemoterapi uygulaması gerçekleştirilirken; bazı hastalarda için ışın tedavi gerçekleştirilir. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra hücrelerinin küçülmesinin sonrasında gerekli ameliyat yapılarak bu bölümden tümörün çıkartılması sağlanır. Hastanın sürekli kontrolleri yapılarak tedaviye devam edilir.
" } ] }