{ "title": "Yüzeyel Mesane Tümörü", "image": "https://www.tumorler.gen.tr/images/Yuzeyel-Mesane-Tumoru-95.jpg", "date": "19.01.2024 21:49:16", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Yüzeyel mesane tümörü, idrarın depoladığı organda meydana gelen tümör olmaktadır. Böbreklerde oluşan idrar üreter isimli iki adet kanal aracılığı ile mesaneye geçiş yapar. Bu tabaka kas yapılardan meydana gelmektedir ve esnek bir yapıdadır. Ortalama yarım litre idrar depolayabilmektedir. Mesane bölümü çeşitli katmanlardan meydana gelmektedir. Mesane kanserinde tanı koyma aşamasında kanserin hangi katmana kadar ilerlediği çok önemli olmaktadır. Mesane tümörü erkeklerde kadınlardan daha fazla görülmektedir. Tümörün gelişim süreci uzun zaman almakta ve genellikle 40 yaş üstü yaşlı kişilerde görülmektedir. Sigara kullanmak ve bazı kimyasallar hastalığın zaman içerisinde tetikleyicisi olmaktadır. Bildiğiniz gibi sigaranın içerisinde birçok kimyasal madde bulunmaktadır. Bu kimyasalların çoğu vücutta etki göstermektedir. Kan dolaşımında geçiş yapan bu kimyasallar idrar içerisinde son bulmaktadır. Yüzeyel mesane tümörü bu etkenlerin neden olduğu türler içerisinden biri olmaktadır. Mesane içerisinde başka tümör türleri de görülebilmektedir.

Yüzeyel mesane tümörü ve belirtileri nelerdir?

Yüzeyel mesane tümörü, mesane üzerinde bulunan zar yapının ilerisine geçiş yapmamış olan kanser türü olmaktadır. Vücutta oluşan küçük mantarlar gibi bir tablo ortaya koyan bu tür cerrahi müdahale ile alınabilmektedir. Genellikle tekrar etmemektedir. Ancak yüzeyel mesane tümörünün bazı türlerinde tekrar olasılığı çok yüksek olmaktadır. Bu türlere tıp dilinde 'korsinom in situ' denilmektedir. Bu tümörler yüksek dereceli olan T1 tip olmaktadır. Bunların gelişimi diğer türlere göre çok hızlı olmaktadır. Bu tür bir kanser tedavisi düşük riskli olanlara göre daha uzun bir tedavi süreci gerektirmektedir. Tedavide erken tanı çok önemli olmaktadır. Hastalığın tanısı konurken ciddiyetinin ne kadar olduğunu anlayabilmek için bazı testler göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Zaten tedavi tamamlansa bile doktor nüksetme ihtimaline karşı düzenli kontrol yaptırmanızı isteyecektir. Hastalığın boyutlarının anlaşılabilmesi için gereken ön bilgiler aşağıdaki gibi olmaktadır.
Bu belirtilerin sizde olduğunu düşünüyor iseniz derhal tıbbi yardım almanız yararınıza olabilecektir. Sağlıkla kalmanız dileğiyle.
" } ] }