Benign Tümör Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Benign Tümör Belirtileri ve Tedavisi

Benign tümör, vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen ve genellikle kanser riski taşımayan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Bu tür tümörler, meydana geldikleri bölgeden başka bir kısma ilerlemez ve yayılmazlar. Diğer bir adı da benign tümör olan iyi huylu tümörlerin alanları bellidir ve vücutta bulunan organlara yayılma özelliği taşımazlar. Tedavi edilmesi halinde tekrar oluşmazlar. Hücrelerde farklılaşma göstermeyen bu hastalık mutasyon geçirmiştir. Bedenin herhangi bir bölgesinde meydana gelebilecek siğil, kist ve ben gibi iyi huylu tümörlere örnek gösterilebilir.

Benign tümörlerin belirgin özellikleri şunlardır:
  • Kanser riski yok denecek kadar azdır.
  • Bulundukları bölgeden başka bir yere yayılmazlar.
  • Tedavi edildikten sonra tekrar oluşmazlar.

Buna karşın, kötü huylu tümörlerde ise tam tersi durumlar meydana gelir. Hücrenin kontrolsüz bir biçimde çoğalması ile meydana gelen kötü huylu tümörlerde hastalık ilerler ve bu ilerleme ciddi sorunlar oluşturur. Hızlı ve anormal bir şekilde büyüyen bu tümörler, oluştuğu bölgenin yanı sıra organları da etkisi altına alır. Böylelikle organların işlevini yapması zorlaşır ve hatta işlevini tamamen yerine getirmemesine neden olur. Bu hücrelerde meydana gelen tümör, oluştuğu bölgeden çok uzak olan organlara bile bulaşma özelliği gösterebilir. Bu özellikler sayesinde iyi huylu ve kötü huylu tümörleri ayırt etmek mümkündür.

Benign Tümör Neden Olur?

Benign tümör, vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir ve kanser ile hiçbir alakası yoktur. Benign tümör oluşma nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Hücrelerin kontrolsüz bir biçimde çoğalması ile meydana gelir. Eğer hücreler sadece bir bölgede çoğalıyor ve farklı bölgelere yayılmıyor ise hastalık iyi huylu olarak adlandırılır.
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması bu tür hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar.
  • Alkol, sigara ve vücudu uyuşturan zararlı maddeler benign tümör oluşmasına neden olabilir.
  • Kimyasal maddelerin içerisinde vücuda zarar veren bazı unsurlar bulunur. Vücuda etki etmiş olan kimyasal maddeler tümör hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra toksinler de bu tür hastalıkların oluşmasına neden olabilir.
  • Çevresel toksinler ve aflatoksin bitkiler de bu hastalığın nedenleri arasındadır. Zehirli mantarlar da tümör oluşumuna neden olabilir.
  • Vücudun çok fazla güneş ışığı altında kalması hastalığın oluşmasının nedenleri arasındadır.
  • Tümör hastalıkları genetik özelliklerden dolayı meydana gelebileceği gibi aşırı şişmanlıktan dolayı da kendini gösterebilir.
  • Radyasyona maruz kalmak da hastalığın oluşumunu tetikleyebilir. Ayrıca virüsler de bu hastalığa neden olabilir. Virüsler tümör hastalığını oluşturabileceği gibi çeşitli kanserlerin oluşmasına da neden olabilir.
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme gibi unsurlar da benign tümör oluşunun nedenleri arasında yer alır. Aile içerisinde tümör hikayesi olanlarda da bu hastalığın görülme ihtimali yüksektir.

Benign Tümör Belirtileri

Benign tümör belirtileri arasında en fazla kendini titreme göstermektedir. Hastalığa maruz kalmış kişi ortada hiçbir neden yokken titremeye başlar. Bunun yanı sıra rahatsızlık ve ağrılar meydana gelebilir. Ağrıların şiddeti oldukça önemlidir. Eğer ağrı şiddetli ise kötü huylu tümör olma ihtimali oldukça yüksektir. Eğer sızlamalar meydana geliyor ise iyi huylu tümör yani benign tümör olma olasılığı yüksektir. Bu belirtilerin yanı sıra yorgunluk, vücut ateşinin yüksek olması, iştah kaybı ve gece terleme gibi durumlar meydana gelebilir. Hastalıkta erken teşhis oldukça önemlidir. Erkenden teşhis edilen tümör hastalıklarının tedavisi mümkündür. Fark edilmeyen bu tür hastalıklar ilerleyerek vücudun çeşitli bölgelerinde birtakım zararlar meydana getirebilirler. Daha fazla ilerlemesi ile ölümcül riskler söz konusu olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hipofiz Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

İyi Huylu Beyin Tümörü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İyi Huylu Beyin Tümörü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mesanede Tümör Belirtileri ve Tedavisi

Mesanede Tümör Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz Bezi Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz Bezi Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Tümör Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Tümör Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Malign Tümör Evreleri Nelerdir?

Malign Tümör Evreleri Nelerdir?

Güncel

Beyin Sapı Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Sapı Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Damar Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Damar Tümörü Belirtileri ve Tedavisi