Karsinoid Tümör: Midede yer alan kardia bölgesinden anüse değin ilerleyen sindirim kanalı kısmının mukoza katmanında yer alan Enterokromafin hücrelerden meydana gelen tümörlere Karsinoid tümörü adı verilir. Bu tümörlerin % 17’si rektumda yer alan enterokromafin hücreler, % 28′i ileumda, % 46’ sı ise apendikste, meydana gelir. Bronşlar, ovar yumlar ile teratomlar tarzı sindirim sistemi dışında bulunan organ ile dokulardan ise, karsinoid tümör gelişmektedir. Karsinoid tümörün sadece % 3’lük bir kısmı metastaz yapar. Yani meydana geldikleri organdan farklı bir organa sirayet eder.
Metastaz yapmış olan karsinoid tümörlerin büyük bir çoğunluğu ise ileum kaynaklıdır. Burada en fazla görülen metastaz bölgeleri ise başta karaciğer olmak üzere, akciğerler, pankreas, kemikler ve dalaktır.
Karsinoid Tümör Reaksiyonları:
Serotonin ile bradikinin adı verilen ve damarların işlevinde etkin olan madde üretimi yaparlar. Normal olarak besinlerin içinde yer alan “Triptotan” isimli nesnenin yüzde 1 kadarı, “Serotonin” maddesine dönüştürülür. Fakat karsinoid tümör bulunan kişilerde besinler yoluyla alınan triptofanın yaklaşık olarak 60 kadarı serotonin maddesine dönüştürülür.
Karşinoid tümörlerin büyük bir bölümünde “Hidroksilaz” ve “Dekarboksilaz” enzimleri çok fazla oranda bulunur. Bu, serotoninin normal miktarın üstünde bir oranda hazırlanmasının sebebini açıklar. Serotonin maddesi tümör dokusundan salgılanmasından sonra “mao” ve “‘Aldehid dehidrojenaz” isimli enzim yardımı ile parçalanır. Parçalanma ile oluşan “5 -hıaa” idrar ile birlikte kolayca atılır. İdrarla atılan “5-hıa” miktarı ölçülüp, vücutta bulunan serotonin oranıyla ilgili bilgi alınabilir. Tümörün oluşturduğu serotonin miktarının bir kısmı ise, trombositlerce gerektiği zaman kullanılmak için depo edilmektedir.
Karsinoid Tümör Belirtileri:
Salgılamakta olduğu yoğun serotonin etkisinden kaynaklanır. Deri kızarıklığı, terleme, kaşıntı, el ve yüzde şişlik, taşikardi ani olarak başlayan ve çok sulu olan ishal, karın ağrısı, karında guruldama olması benzeri belirtiler meydana gelmektedir.
Karsinoid tümörlerin sebep olduğu diğer önemli bir bozuklukta sağ kalp ve sağ kalp kapakçıklarında 1 akl bozukluğudur. Sebebi henüz anlaşılamayan bir etki ile serotonin yoğun olarak salgılanan miktarı, sağ kalbin iç yüzeyini kapatan endotel katmanında fibroz gelişmesi ve kalp kapakçıklarının daralarak büzülmesine sebep olmaktadır. Fakat bu bozukluğa sol kalpte rastlanmaz. Bunun açıklaması ise şu şekilde olur. Serotonin bulunan sağ kalbin kanı akciğerden geçtiği zaman, akciğer dokusu ile etkisiz bir maddeye çevrilir. Bu şekilde sağ kalpten sol kalbe varan kan, içinde bulunan zararlı maddeler temizlenmiş olur.
Karsinoid tümör teşhis edildiği zaman uygulanması planlanan tedavi türü, tümörün cerrahi yoldan çıkartılması veya “Siklofosfamid” adı verilen bir ilacın yapılmasıdır. Kanda bulunan serotoninin yüksek seviyede çıkması, idrar içeriğinde 5-hıaa’ nın yüksek oranda görülmesi teşhisin laboratuvar olarak doğrulandığını gösterir.